Borilački sportovi

Nakon Vitalija i Vladimir Kličko se pridružio vojsci: Moramo uzeti oružje i braniti zemlju

Vitalij i njegov brat Vladimir Kličko (Foto: EFE)

Nakon Vitalija Klička i njegov brat Vladimir prijavio se u ukrajinsku vojsku, poslije naznaka da bi sukobi s Rusijom mogli eskalirati.

Rusija je u blizini granice s Ukrajinom rasporedila 100.000 vojnika, tenkove i drugo naoružanje. Ovo se dešava osam godina nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim. Potom je u istočnoj Ukrajini izbio rat između proukrajinskih i proruskih snaga.

Moskva je optužila Kijev da nije uspio primijeniti međunarodne sporazume za uspostavljanje mira na istoku Evrope. Do sada je u ovom ratu ubijeno najmanje 14.000 ljudi, a bivši bokserski svjetski prvak u teškoj kategoriji, Ukrajinac Vladimir Kličko, prijavio se među ukrajinske rezerviste u glavnom gradu Kijevu.

“Ljubav prema svom gradu, svom domu, mojoj porodici, susjedima, mojoj kćeri me je danas dovela ovdje, da sam preuzeo inicijativu i sada učestvujem u teritorijalnoj odbrani.”

Vladimirov stariji brat, bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji Vitalij Kličko, aktualni je gradonačelnik Kijeva i poručio je da više voli diplomatsko rješenje sukoba s Rusijom, ali je spreman boriti se.

“Ako ne bude tako, moramo se pripremiti, uzeti oružje i braniti zemlju”, rekao je Vitalij Kličko.

Oba brata bila su prisutna otvaranju centra za regrute teritorijalne odbrane u Kijevu.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top