Svijet

SAD: Kineski predsjednik je imao priliku nagovoriti Putina na smirivanje napetosti s Ukrajinom

Foto: EPA-EFE

Susret kineskog predsjednika Xija Jinpinga i ruskog Vladimira Putina u Pekingu trebao je biti prilika za Kinu da motivira Rusiju na smanjivanje napetosti s Ukrajinom, izjavio je u petak glavni diplomat američkog State Departmenta za istočnu Aziju Daniel Kritenbrink.

akav pristup je ono što svijet očekuje od odgovornih sila, rekao je Kritenbrink novinarima osvrnuvši se na susret kineskog i ruskog predsjednika na kojem su proglasili snažno strateško partnerstvo.

“Susret je trebao biti prilika Kini da ohrabri Rusiju da nastavi s diplomatijom i deeskalacijom u Ukrajini. Ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu, a Kina okrene glavu na drugu stranu, to sugeriše da je Kina voljna tolerirati ili prešutno podržati napore Rusije da pritišće Ukrajinu, čak i kada sramoti Peking, šteti sigurnosti Evrope i riskira globalni mir i ekonomsku stabilnost”, poručio je Kritenbrink.

Rusija i Kina su, naime, saopćenjem u petak pozvali NATO da zaustavi širenje na istok, a Moskva je naglasila da podržava stav Pekinga oko Tajvana te da se protivi nezavisnosti te otočne države u bilo kojem obliku. Zajedničko saopćenje, koje uključuje žestoku kritiku SAD-a, objavljeno je tokom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini povodom Zimskih Olimpijskih igara.

Kritenbrink je kazao da susret i zajednički stav odražavaju pristup koji Kina i Rusija imaju već neko vrijeme, odnosno da se približavaju, prenosi Reuters.

Predsjednik Kine Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se jučer u Pekingu uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara gdje su između ostalog razgovarali i o aktuelnoj krizi između NATO saveza i Rusije.

Pozivajući se na ruske interese u Ukrajini, kineski predsjednik je naglasio kako razumije i podržava prijedloge koje je iznijela Ruska Federacija o formiranju dugoročnih i pravno obavezujućih sigurnosnih garancija u Evropi.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top