Regija

Hrvatska prva u Evropskoj uniji po broju umrlih od korone

Foto: EPA-EFE

Hrvatska je u proteklih sedam dana bila prva po broju umrlih od koronavirusa u zemljama Evropske unije sa 73 preminula na milion stanovnika, a slijedi je Bugarska, koja je imala 68 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Zagrebački Jutarnji list piše da to potvrđuje zablude o manjoj opasnosti omikron soja, kao i da su prošlosedmični podaci Zavoda za statistiku dali realnu sliku onoga šta je koronavirus učinio u Hrvatskoj u protekle dvije godine jer je samo u 2021. umrlo 63.611 osoba ili 12.000 više nego u godini pred epidemiju.

Iz Zavoda su naveli da je od marta 2020, kad je počela pandemija, do decembra 2021. porastao broj umrlih za 16,9 posto u odnosu na petogodišnji prosjek za taj period, odnosno umrlo je 16.146 više građana Hrvatske. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, lani su u Hrvatskoj umrla 31.724 muškarca i 31.887 žena.

“To znači da su, u odnosu na godinu pred epidemiju, umrla 6.372 muškarca i 5.445 žena više, što je posljedica pandemije koja traje više od dvije godine. Ali, te crne brojke mogle su biti, ipak, znatno manje frustrirajuće da su se građani Hrvatske vakcinisali kao građani većine zemalja EU”, piše ovaj list.

Dodaju da broj umrlih u posljednjih sedam dana to potvrđuje, pa tako, na primjer, Nizozemska, uprkos velikom broju zaraženih, nije zabilježila nijednu smrt zbog korone, Njemačka je imala 10 umrlih, Austrija, koja je uvela obaveznu vakcinaciju, 11 smrtnih slučajeva, a Švedska, Španija, Portugalija i Danska imali su dvadesetak preminulih na milion stanovnika.

“Sve su to zemlje sa visokim procentom vakcinacije, što očigledno daje rezultate”, navodi Jutarnji.

(Izvor: Jutarnji.hr / Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top