Tehnologija

Meta prijeti da će ugasiti Facebook i Instagram u Europi

Foto: Shutterstock

Facebook i Instagram mogli bi biti ugašeni diljem Europe, objavila je tvrtka Meta u svom godišnjem izvještaju, zbog problema s europskim propisima koji sprečavaju prenošenje, pohranjivanje i obradu podataka korisnika iz Europe na američkim serverima.

Kako prenosi Euronews, u svom godišnjem izvješću američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burze Meta je prošlog četvrtka upozorila da će, ako se ne usvoji novi okvir, tvrtka ugasiti Facebook i Instagram u Europi. Meta navodi da je obrada korisničkih podataka između zemalja ključna za poslovanje i ciljanje oglasa.

“​Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno dijeljenje podataka s našim proizvodima i uslugama, to bi moglo utjecati na našu sposobnost pružanja usluga, način na koji pružamo usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa”, stoji u izjavi.

U slučaju da ne bude donesen novi okvir, “vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi”, rekli su iz Mete.

Što se promijenilo?

Meta je prije mogla koristiti okvir za prijenos podataka pod nazivom Privacy Shield kao pravnu osnovu za obavljanje transatlantskih prijenosa podataka. No u srpnju 2020. Europski sud pravde poništio je sporazum zbog kršenja zaštite podataka. Sud je utvrdio da postojeći okvir ne štiti privatnost europskih građana na odgovarajući način.

Kao rezultat toga, američke tvrtke bile su ograničene u slanju europskih korisničkih podataka u SAD i morale su se oslanjati na SCC-ove (standardne ugovorne klauzule). EU i SAD rekli su da rade na novoj ili ažuriranoj verziji sporazuma.

Kako je reagirala Europska komisija?

“Osiguravanje novog aranžmana za sigurne transatlantske protoke podataka prioritet je za nas i naše američke partnere”, rekao je glasnogovornik Europske komisije za Euronews.

Pregovori su se intenzivirali proteklih mjeseci, s raspravama na tehničkoj i političkoj razini. To uključuje redovite kontakte između povjerenika Reyndersa i njegove kolegice, američke tajnice za trgovinu Gine Raimondo, dodali su.

“Ovi pregovori traju neko vrijeme, s obzirom na složenost pitanja o kojima se raspravlja i potrebu da se uspostavi ravnoteža između privatnosti i nacionalne sigurnosti”, kazao je glasnogovornik.

Što su rekli iz Mete?

Euronews se obratio Meti za komentar, ali nije dobio odgovor.

“Pozivamo regulatore da usvoje proporcionalan i pragmatičan pristup kako bi minimizirali poremećaje tisuća tvrtki koje su se, poput Facebooka, u dobroj vjeri oslanjale na ove mehanizme za prijenos podataka na siguran način”, rekao je Nick Clegg, Metin potpredsjednik za globalne poslove, prije nekoliko dana.

“Nemamo apsolutno nikakvu želju i nemamo planove za povlačenje iz Europe, ali jednostavna stvarnost je da se Meta, i mnoge druge tvrtke, organizacije i usluge, oslanjaju na prijenos podataka između Europske unije i SAD-a za rad na globalnim uslugama”, dodao je.

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top