ISTAKNUTE VIJESTI

Krajina trpi zbog čovjeka koji želi postati “prvi u Bošnjaka” / Za sve krive Izetbegovića i Sarajevo: Nagovaraju i huškaju ljude na opoziciju 

Nakon što je SDA ponudila podršku manjinskoj Vladi SDP-a, gradonačelnik Bihaća je spreman ponijeti teret

Politička igra u Krajini dobila je novi zaokret nakon što NES i SDP već dugo nisu u stanju obezbijediti većinu i usvojiti budžet. Sve ozbiljnije se razmišlja o rekonstrukciji Vlade na čijem čelu bi mogao biti gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić (Pomak).

Nezvanično, ovu varijantu podržava Predsjedništvo SDP-a, jer Fazlićeva karizma mnogo bi značila ovom kantonu koji je u krizi, ali i partiji iz koje je bihaćki gradonačelnik i potekao. Međutim, krajiški SDP nije spreman raskinuti koaliciju sa vladajućim NES-om.

PRVI U BOŠNJAKA

– Koliko ja vidim, oni se najviše rukovode pripremnim pozicijama za ovogodišnje izbore, dakle, nepravednom raspodjelom resursa za koje postoji bojazan da budu korišteni za izborne rezultate. Razlika između SDP-a i NES-a je u tome što NES želi preko kantona da postane nacionalni igrač na državnom nivou, odnosno da Ogrešević (Nermin, lider NES-a, op. a) bude prvi u Bošnjaka. Zato Kanton trpi. Spreman sam da žrtvujem svoje tri godine gradonačelničkog mandata ako SDP ne želi ponuditi drugog kandidata. Cilj mi je da se Kanton odblokira i da to krene, kazao je za Oslobođenje gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

On nije spreman na taj potez ako NES ostane u Vladi, a inače ne postavlja nikakve druge uslove, kao ni SDA, koja se ponudila da građanskim opcijama obezbijedi potrebnu većinu.

– Čitava priča se vodi o tome da četvorka traži rekonstrukciju Vlade bez NES-a. U to zbog čega SDP oklijeva, a u pitanju je čitava igra, ja ne ulazim. Očigledno je da nema mnogo opcija i da je vulgarizirana pozicija premijera i ministara, bojim se da oni cijeli mandat nisu ozbiljni i sad su došli u poziciju gdje traže podršku zdravstvo, policija, obrazovanje i svi drugi budžetski korisnici. Umjesto da traže rješenje, oni nagovaraju i huškaju ljude na opoziciju, a niko ne razmišlja o ostavci. To nema nigdje u demokratskom društvu u kojem, ako neko nije u stanju da osigura normalno funkcionisanje vlasti, treba da podnese ostavku. Nema nikakve logike da nasilu nastave pokušavati jedno te isto, ističe Fazlić.

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top