Regija

Đukanović o formiranju nove vlasti: Imamo visok stepen podudarnosti, treba brzo formirati vladu

Đukanović u Atini (Foto: EPA-EFE)

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović kazao je kako je stekao utisak da postoji visok stepen podudarnosti o tome šta treba sada raditi u Crnoj Gori.

On je kazao kako prije svega treba brzo formirati vladu koja biti utemeljena u jasnoj parlamentarni većini zasnovanoj u evropskoj i građanskoj politici, da bi ona što prije počela aktivnosti na nastavku kvalitetnog pregovaranja sa Evropskom unijom, kako bi u bliskoj budućnosti stvorili mogućnost za ostvarenje cilja – ulazak u EU.

Na pitanje TVCG da li se prije dolaska u Atinu sastao s liderom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem i je li mu on prihvatljiv za mandatara, Đukanović je dao znakovit odgovor.

“Kao što znate, u Atinu sam stigao u ponedjeljak veče, to je bio dan kad su parlamentarci bili zauzeti razgovorom o inicijativi za smjenu predsjednika parlamenta, mislim da su razgovori između potencijalnih konstituenata nove crnogorske vlade započeli jučer kad sam bio ovdje. Kao što znate uloga predsjednika je da nakon saznanja o postojanju parlamentarne većine predstavniku te manjine da mandat za sastav nove vlade”, odgovorio je on.

Đukanović je u razgovoru za TVCG naveo da će večeras biti u Podgorici, te da je sutra prilika da čuje izvještaj o konsultacijama koje su obavili potencijalni konstituenti vlade.

“Nakon toga bi na red došla inicijativa predsjednika države. Iskreno, nadam se da je u mom odsustvu obavljen taj prvi krug konsultacija, nadam se da postoji razumijevanje, iz svega što sam prethodno čuo iz razgovora u parlamentu, i kroz komunikacije koje sam imao, uvijek nezvanične, do trenutka dok se ne stvore uslovi da bude zvanična”, zaključio je Đukanović.

Skupština u Podgorici u petak je oborila vladu Zdravka Krivokapića, a u ponedjeljak smijenila i predsjedavajućeg parlamenta Aleksu Bečića. Novi premijer trebao bi biti Dritan Abazović.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top