Nogomet

Koliko su sportski klubovi dužni državi: Čelik najviše, slijede Željezničar i Sloboda

Foto: Arhiva

Porezna uprava Federacije BiH objavila je pregled poreznih obveznika na dan 31. decembar prošle godine, a među najvećim dužnicima su nekoliko sportskih klubova i saveza.Dug su obveznici napravili po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada, a u daleko najtežoj situaciji nalazi se Nogometni klub Čelik.

Naime, zenički klub duguje čak 6,5 miliona KM, odnosno 4,2 miliona glavnice i 2,3 miliona kamate. Zbog ovih i sličnih problema Čelik je napustio Premijer ligu BiH i takmičenje nastavio u najnižem rangu bh. nogometa.

Ništa bolje ne stoje ni Fudbalski klub Željezničar i Fudbalski klub Sloboda. Plavi s Grbavice su ukupno dužni 3,7 miliona KM, što su i čelnici kluba nedavno potvrdili u saopštenju gdje su naveli sve dugove koje klub ima i koji iznosi gotovo 7 miliona KM.

Sloboda je dužna 3,3 miliona KM, a da je tuzlanski sport u problemu govori i dug Košarkaškog kluba Sloboda Dita koji iznosi 2,1 miliona KM.

FK Olimpik je zamrznuo svoj rad, a ostao je dug od 1,7 miliona KM, dok velike dugove imaju i HŠK Zrinjski (1,2 miliona KM) i NK Zvijezda Gradačac (935.000 KM).

Ništa bolje ne stoje ni krovni sportski savezi pa tako Rukometni savez BiH duguje 1,5 miliona KM, dok je dug Košarkaškog saveza BiH 660.000 KM.

Klub koji je standardno među dužnicima je i KK Bosna čiji je dug 953.000 KM. Kompletnu listu možete pogledati ovdje.

Top 10 lista najvećih dužnika među sportskim klubovima i savezima:

NK Čelik – 6,5 milion

FK Željezničar – 3,7

FK Sloboda – 3,3

KK Sloboda Dita – 2,1

FK Olimpik – 1,7

Rukometni savez BiH – 1,5

HŠK Zrinjski – 1,2

KK Bosna – 953.327

NK Zvijezda Gradačac – 935.306

Košarkaški savez BiH – 660.118

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top