Magazin

Dijamant star milijardu godina prodan za 4,3 miliona dolara

Crni dijamant star milijardu godina, za koji se vjeruje da je najveći brušeni dijamant, prodan je za 4,3 miliona dolara.

RIječ je o 555,55-karatnom dragom kamenu pod nazivom The Enigma, koji je težak kao i prosječna banana. Prodan je na aukciji kuće RM Sotheby’s, a novi vlasnik ga je platio kriptovalutom u vrijednosti od 4,3 miliona dolara.

O porijeklu dijamanta ima nekoliko teorija, a među njima je i ona koja kaže da ga je na Zemlju “donio” asteroid. Kupac je RIchard Heart, poznato ime u svijetu kriptovaluta, koji se “pohvalio” kupovinom putem Twittera gdje ga prati gotovo 200.000 ljudi. Također, otkrio je će promijeniti ime dijamanta čim bude dostavljen te da će se zvati “HEX.com diamond” po blockchain platformi koju je on osnovao.

The Enigma je karbonado, jedan od najtvrđih oblika prirodnog dijamanta, ali je i ekstremno rijedak. Pronalaze se samo u Brazilu i Centralnoafričkoj Republici. S obzirom da sadrže osbornit, mineral koji se nalazi samo u meteorima, vjeruje se da dijamant potiče iz svemira.

Aukcijska kuća Sotheby’s je saopćila da se radi o “jednom od najrjeđih kosmičkih čuda poznatih ljudskoj vrsti, koje je staro milijardu godina”.

Crni dijamanti su obično stari između 2,6 i 3,2 milijarde godina, što znači da su stariji od dinosaura. Zemlja je stara oko 4,65 milijardi godina.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top