Nogomet

Times je došao u posjed pisma PSG-ova šefa. Tvrdi da UEFA ima povijesni ugovor

Foto: EPA-EFE

THE TIMES je sinoć objavio da je UEFA prodala televizijska prava za sva svoja natjecanja za razdoblje od 2024. do 2027. godine za 15 milijardi eura. Krovna europska nogometna federacija tako će povećati prihod od TV prava za 40 posto u odnosu na aktualni ugovor, što će biti ogroman dobitak i za klubove.

Times je došao do dopisa Nassera Al Khelaifija, predsjednika PSG-a i Europske udruge nogometnih klubova (ECA), koji je on navodno poslao vodećim članovima ECA-e. U dopisu stoji kako ovaj ugovor znači novi početak europskog nogometa te puno veće prihode i manje rashode klubova u novoj Ligi prvaka.

Podsjetimo, od sezone 2024./2025., kad počinje teći novi ugovor za TV prava, mijenja se format natjecanja u Ligi prvaka. Umjesto 32 bit će 36 klubova u jednoj ligi, a svaki klub odigrat će deset utakmica. Prvih 16 ići će u nokaut-fazu, drugih 16 u Europa ligu, a ostali ispadaju. 

Ogromni prihodi

Prema novom ugovoru, UEFA zadržava 51 posto prihoda od TV prava, a preostalih 49 posto podijelit će svim klubovima kojima će se tako znatno povećati nagrada za sudjelovanje u njezinim natjecanjima.

“Sad kad su klubovi u jednakom partnerskom odnosu s UEFA-om, svi će imati koristi. Dugo smo se borili za financijsku stabilnost i održivost, a s ovim novim idejama to će konačno biti moguće za dobrobit čitavog europskog nogometa”, piše Al Khelaifi.

Chelsea je od prošlogodišnje Lige prvaka, koju je osvojio, zaradio nešto više od 80 milijuna eura, što bi se od 2024. moglo drastično povećati. Sudionici prošlosezonske Lige prvaka podijelili su 2.13 milijardi eura nagradnog fonda, što će porasti za 40 posto i omogućit će neusporedivo veće prihode klubovima. Isto će vrijediti i za ostala UEFA-ina natjecanja, tvrdi Times.

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top