BiH

Fabrika duhana Sarajevo se gasi nakon 142 godine rada, 150 radnika ostaje bez posla

Nadzorni odbor 7. januara donio odluku o zatvaranju (Foto: H. M./Klix.ba)

Fabrika duhana Sarajevo sa radom prestaje 31. marta kada će biti pokrenut proces likvidacije. Ovim postupkom bit će završena saga radnika fabike koji već nekoliko godina upozoravaju na loše stanje u ovom nekadašnjem gigantu.

Potvrdio je ovo za Klix.ba Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj idnustriji u BiH (PPDIVUT), koji je kazao kako mu u posljednje vrijeme stalno dolaze radnici koji su zabrinuti za svoju sudbinu, ali i bivši radnici koji još uvijek nisu naplatili sva potraživanja od FDS-a.

“Radnici su mi kazali kako je nadzorni odbor 7. januara donio odluku da se Fabrika duhana zatvara, odnosno da prestaje sa radom. S obzirom na to da određeni broj radnika ima sudski proces sa fabrikom, dobili su otkaze prije godinu – dvije i tužili su Fabriku, taj proces još uvijek nije završen, a najavljeno je gašenje, pa su oni s razlogom zabrinuti šta će biti sa potraživanjima koja traže putem suda”, kaže Avdagić.

Podsjeća Avdagić kako je i sam radio u FDS-u i kako je Fabrika dobro poslovala za vrijeme rahmetli Šefika Loje, kada je i izvršena privatizacija.

“U tom periodu je i saradnja sindikata i menadžmenta bila dobra, ali je poslije, dolaskom Edina Mulahasanovića na mjesto direktora sve krenulo nizbrdo. Tada Fabrika počinje da gubi vrijednost zbog lošeg upravljanja. Za sve probleme koji su nastali, osim uprave Fabrike, krivimo i Federalnu vladu koja nosi dobar dio odgovornosti i za sumnjivu prodaju FDS-a, nakon koje se sve činilo kako bi se ona ugasila”, ističe Avdagić.

Avdagić kaže i kako je dobio informaciju da će oko 150 radnika sada ostati bez posla, te kako će ostati samo njih 5 – 6 iz Uprave koji bi trebali raditi na pripremi za postupak likvidacije.

Podsjetio je Avdagić i na činjenicu kako je Fabrika duhana Sarajevo među najstarijim kompanijama na prostoru bivše Jugoslavije, te kako je nekada imala značajnu ulogu.

“Razočarani smo jer su radnici na vrijeme upozoravali, slali dopise predstavnicima međunarodne zajednice, finansijskoj policiji, Vladi FBiH, nema kome nisu slali, ali nažalost nije bilo dovoljno snage da se izbore protiv onih koji su htjeli da uruše Fabriku”, zaključio je Avdagić.

Fabrika duhana Sarajevo osnovana je 1880. godine i bila je jedna od prva četiri industrijska preduzeća u BiH. Prva fabrika ovog preduzeća se nalazila u sarajevskom naselju Marijin Dvor, a 1960. godine preduzeće seli sa svojim proizvodnim pogonima u sarajevsko naselje Pofalići, gdje boravi i danas.

Najpoznatiji proizvod i sigurno jedan od najuspješnijih proizvoda ovog preduzeća su cigarete Drina ponekad poznate i pod imenom Sarajevska Drina.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top