Regija

Inflacija u SAD-u ogromnih 7,5 posto, najviša u posljednjih 40 godina

Foto: EPA-EFE

Vijest dana u Americi je veliki pad dionica na Wall Streetu nakon što je objavljen podatak da je inflacija u SAD-u dosegnula najviše nivoe u posljednjih 40 godina.

Osim obezvređivanja novca, dodatni problem za ulagače je strah da će FED (američka centralna banka) povećati kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Dow Jones skliznuo je 526 bodova ili 1,47 posto, na 35.241 bod, dok je S&P 500 potonuo 1,81 posto, na 4.504 boda, a Nasdaq indeks 2,10 posto, na 14.185 bodova.

Oštar pad indeksa posljedica je izvještaja da je inflacija u SAD-u u januaru dosegnula 7,5 posto na godišnjem nivou, više od 7,3 posto, koliko su očekivali analitičari, i najviše u posljednjih 40 godina.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su jučer pale, pri čemu najviše u tehnološkom, 2,75 posto, piše Reuters.

Ulagače je dodatno uznemirio James Bullard, predsjednik ogranka FED-a u St. Louisu, koji je kazao da je nakon tih podataka uvjereniji da kamate treba oštrije povećati, pa sada smatra da bi do 1. jula kamate trebalo povećati za cijeli postotni bod.

“Nakon još jednog iznenađujuće snažnog rasta inflacije tržište se plaši agresivnog FED-a. I dok bi se ubuduće situacija u vezi s inflacijom mogla poboljšavati, zabrinutosti u vezi s tim da će se povećati kamate više nego što bi to trebalo neće nestati dok inflacija ne bude pod kontrolom”, kaže Barry Gilbert, strateg u kompaniji LPL Financial.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top