BiH

Iskristalisana nova većina u Tuzli, SBB se priklanja SDA-u i ostaje konstanta u vlasti

Tuzlanski kanton iduće sedmice bi mogao dobiti novu izvršnu vlast, jer je osigurana većina neophodna za smjenu aktuelne i formiranje nove Kantonalne vlade. Kako saznaje Klix.ba, tri skupštinska zastupnika odlučila su napustiti aktuelnu koaliciju i preći u novu.

Kao što je poznato od jučer, Stranka demokratske akcije (SDA) prikupila je 16 potpisa skupa s kadrovima Demokratske fronte (DF), Socijaldemokrata BiH (SDBiH) i Stranke za BiH (SBiH), koji su stavljeni na zahtjev upućen Kantonalnoj skupštini za sazivanje sjednice.

Predsjednik tog zakonodavnog tijela Slađan Ilić iz Socijaldemokratske partije (SDP) veoma brzo je odgovorio sazivanjem sjednice koja će biti održana u ponedjeljak.

Iako će dnevni red biti usvojen na samoj sjednici, već je poznato da će glavna tačka biti smjena aktuelne Vlade TK, na čijem čelu se nalazi Kadrija Hodžić iz SDP-a.

Još uvijek aktuelna vlast, koju pored SDP-a čine i Pokret demokratske akcije (PDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Naša stranka (NS), uz nezavisnog zastupnika Smaju Mandžića, na klimavim nogama je izvjestan period.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, krizu su dodatno produbile američke sankcije koje su uvedene sada već bivšem lideru PDA Mirsadu Kukiću, a njegov potez – podnošenje ostavke na mjesto predsjednika stranke nie u potpunosti smirio članove SBB-a.

Klix.ba saznaje iz nekoliko izvora da je održan neformalni sastanak na kojem su članovi SBB-a uz nezavisnog zastupnika Smaju Mandžića aktuelnim političkim partnerima saopćili da napuštaju aktuelnu vlast, pridružujući se novoj.

Kako dalje saznaje Klix.ba, SBB, koji ima dva skupštinska zastupnika, neće učestvovati u izvršnoj vlasti, odnosno u sazivu nove Kantonalne vlade neće imati svoje ministre, što je bio slučaj i u prethodnom periodu.

Zanimljivo je da će na ovakav način, prelaskom iz jedne u drugu koaliciju, SBB u Tuzlanskom kantonu zadržati konstantu u vlasti.

Naime, kraj pretprošle i početak 2021. godine donio je nesvakidašnju političku krizu u Tuzlanskom kantonu, koja je kulminirala smjenom tadašnje vlasti u kojoj su se nalazili SDA, SBB, DF, Socijaldemokrate BiH i Stranka za BiH.

Tas na vagi tada je predstavljao upravo SBB, čija su dva skupštinska zastupnika odlučila napustiti tadašnju vlast te se pridružiti novoj, koju su formirali SDP, Naša stranka i PDA, uz nezavisnog zastupnika Smaju Mandžića, koji funkcioniše po matrici priklanjanja čas SDA-u, čas PDA-u.

Vrijedi kazati da se aktuelnoj vladi, kojom rukovodi premijer Kadrija Hodžić, pripisuju brojne anomalije u radu, a posebno se ističu stranačka zapošljavanja i nezakonita imenovanja u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, glavnom plijenu u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.

Kada je riječ o SDA-u, ova stranka na vlasti u Tuzlanskom kantonu nije već godinu dana, ali je kontinuirano ukazivala na propuste trenutne većine.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top