Plus

Iza najveće krađe kriptovaluta u historiji stoje mađioničar i TikTok zvijezda

Par optužen za pranje milijardi dolara u spomenutoj krađi (Foto: Facebook)

Hakerski napad koji se odigrao 2016. godine u kriptomjenjačnici Bitfinex važi za jednu od najvećih krađa u historiji. Sve do danas intrigirao je svijet finansija, no dok su svi očekivali da se iza iste pojave pravi profesionalci, realnost je puno drugačija.

Nakon šest godina traganja za njima, američko ministarstvo pravosuđa je razotkrilo počinioce koji su optuženi za pranje novca u najvećoj pljački kriptovaluta u historiji.

Riječ je o mladom bračnom paru Ilyi Lichtensteinu, zvanom Nizozemac i njegovoj supruzi Heather Morgan, koji su na svojoj prevari “zaradili” 3,6 milijardi dolara.

Ilya je inače mađioničar, a Heather zvijezda društvenih mreža, koja se javnosti predstavljala pod pseudonimom “Razzlekhan”. Zajedno su godinama izvodili prevare, a prema navodima u optužnici, prilikom napada na kriptomjenjačnicu načinili su preko 2.000 transakcija kojima su kriptovalute prebacivali na račune kojima je rukovodio Ilya.

Tužitelji navode i kako je par dio ukradenog novca potrošio na zlato, nezamjenjive tokene (NFT) i Walmartove poklon kartice od 500 dolara.

Iako su sve vrijeme vukli “mračnu tajnu”, na društvenim mrežama bili su poprilično aktivni, uopšte se ne trudeći prikriti od očiju javnosti.

Heather, kojoj je jedno od zanimanja i repanje, svakodnevno je eksperimentisala sa objavama, a među njima, našao se i intervju sa vlasnikom kriptovalutne mjenjačnice u kojem su “Savjeti za zaštitu poslovanja od kibernetičkih kriminalaca”, što je poprilična ironija.

Na njenom YouTube kanalu može se naći i video “Krokodil sa Wall Streeta” u kojem izvodi plesnu tačku ispred njujorške burze, a u jednoj objavi na TikToku istakla je i kako “samo budale poštuju pravila”.

Zamjenica državnog advokata tvrdi kako se radi o najvećoj finansijskoj zapljeni ministarstva pravosuđa, a uhićenju para na Manhattanu pomoglo je zatvaranje ilegane platforme AlhpaBay na kojoj je bio prebačen dio novca. Kada je stranica ugašena 2017. godine, vlasti su dobile pristup o transakcijama povezanim sa Ilyom.

Par kojem prijeti i do 20 godina zatvora te dodatnih pet za pokušaj prevare države, trenutno se nalazi u kućnom pritvoru pod elektronskim nadzorom.

Sutkinja Debra Freemen odredila je jamčevinu od tri miliona dolara za Heather i pet miliona za Ilyu, a zahtjevala je da njihovi roditelji polože svoje kuće kao osiguranje da će se vratiti na sud.

Inače, 2016. godine iz kriptomjenjačnice Bitfinex ukradeno je 120.000 bitcoina, a ukradena vrijednost jednog iznosila je oko 72 miliona dolara. Danas, vrijednost kriptovalute je toliko porasla da je ista skočila na 4,5 milijardi dolara.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top