Lifestyle

Pet razloga zbog kojih biste trebali šetati i tokom zime

(Foto: Shutterstock)

Iako nam hladnoća i niske temperature često služe kao opravdanje da se zatvorimo u kuću i provedemo vikend ispod dekice, prednosti zimskog hodanja, i za mentalno i za fizičko zdravlje, će vas natjerati da se pokrenete.

Svježi zrak i kretanje, korisni su za zdravlje i raspoloženje.

Sagorijevanje kalorija

Hodanje na nižim temperaturama pomoći će vam da sagorite više kalorija jer vaše tijelo napornije radi da ostane zagrijano.

Jedna studija pokazalo je da vrijeme prevedeno na niskim temperaturama može povećati sagorijevanje kalorija i do 30 posto. Prije nego izađete u šetnju na niskim temperaturama bitna je dobra priprema.

Stvaranje zdrave navike

Dok ćete od vježbanja u teretani možda vrlo brzo odustati, hodanje je aktivnost zahvaljujući kojoj se lakše stvaraju zdrave navike – jer dok šetate, vi istovremeno uživate u prekrasnoj prirodi i svježem zraku. I dok uživate u pogledu, broj prijeđenih koraka i potrošenih kalorija samo raste.

Kada krenete s hodanjem, ne bi bilo loše da pratite koliko ste vremena aktivni i koliko ste koraka prešli jer kada imate uvid u rezultate, porast će vam motivacija i želja da nastavite s aktivnošću. Polako će ta zdrava aktivnost postati vaša navika i dio rutine.

Duži život

Ako svaki dan odvojite 20 minuta za brzo hodanje, značajno smanjujete šanse za prijevremenu smrt. Pokazala je to studija provedena na Univerzitetu u Cambridge koja je obuhvatila 334 tisuće odraslih Evropljana. Dovoljno je i skromno povećanje tjelesne aktivnosti da poboljšate zdravlje i produljite život.

Pomaže u borbi s depresijom

Naime, u slučaju depresije preporučuje se što više vremena provoditi na otvorenom. Ako ste među onima koji su zimi potpuno potone, neka dio vašeg života postanu šetnje, po mogućnosti na lijepim lokacijama, u prirodi, što će biti dodatni plus.

Proizvodnja vitamina D

Iako nekad imamo dojam da sunce zimi ne vidimo danima, ono ipak zna ići u paru s niskim temperaturama, a samo 15 minuta na suncu dva do tri puta sedmično dovoljno je za proizvodnju vitamina D. Izlaganje suncu, naime, potiče proizvodnju tog vitamina koji je, između ostalog, važan za jake kosti. To neka vam bude poticaj da svaki sunčani zimski dan iskoristite za šetnju.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top