ISTAKNUTE VIJESTI

Političke stranke o terminu izbora: Odgađanje između pobjede i poraza?

Lider SDA Bakir Izetbegović je prije jučerašnje runde pregovora o izbornoj reformi u javnost bacio jedan posve novi momenat – odgađanje okobarski izbora, sve u slučaju da potencijali dogovor bude na pomolu.

Nije trebalo mnogo da se oko te teme podijele svi učesnici na političkom tržištu, a stavovi podrške i kritike toj ideji su posve predvidljivi.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić jasno je kazao kako se izbori moraju održati u oktobru, u skladu sa Ustavom i zakonom.

“Za odgađanje izbora je samo onaj ko se boji naroda”, kazao je Komšić, koji u ovakvim i sličnim tezama nema popuštanja prema politikama koje na bilo koji način komuniciraju s idejama HDZ-ovog lidera Dragana Čovića.

Sličnog je stava i opozicioni lider iz RS-a, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji kaže da izbori moraju održati, a svako odgađanje je veliki poraz.

“Mi ćemo učestvovati na izborima, a ako neko želi da ih bojkotuje, to je njihova odluka. Birači treba da nagrade ili kazne političare”, jasan je Borenović.

Kad se izbori trebaju održati ne dvoji ni predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji o ovoj temi govorio danas na sastanku s ambasadoricom Francuske Christine Toudic.

“Ponovio sam stavove koje je SDP već iznio pred domaćom i međunarodnom javnošću, te naglasio da uprkos krizi i nepostojanju dogovora o novom Izbornom zakonu postoji trenutni Izborni zakon, zbog čega održavanje izbora ne može doći u pitanje”, naveo je Nikšić.

Za odlaganje izbora su sigurno i sve političke opcije Hrvatskog narodnog sabora, koje zajedno sa svojim lidererom unisono mjesecima ponavljaju da bez izmjene izbornog zakona i tzv. legitimnog predstavljanja nema ni uslova za održavanje općih izbora.

Odgađanje izbora koje je jučer pomenuo Bakir Izetbegović osmišljeno je u međunarodnoj kuhinju koja insistira na dogovoru Bošnjaka i Hrvata te promjeni Izbornog zakona. S tim u vezi narednog vikenda najavljeni su novi razgovori, ovaj put unutar bošnjačke političke grupe.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top