ISTAKNUTE VIJESTI

SDP i NES podržali Babine lopovluke / Purić: Abdić je plagijator, ovo je skandal, ostavke bi trebale pljuštati – Propali pregovori o manjinskoj vladi u USK

Nakon što je u Kladuši usvojena odluka o privremenom finansiranju, očekuje se da laburisti vrate uslugu NES-u i SDP-u u Skupštini USK-a.

Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić je plagirao program rada, preuzimajući dijelove od različitih autora, tvrdi vijećnik Naše stranke Amir Purić, te nudi nekoliko dokaza.

MASKE SU PALE

– Dio je kopirao od svog prethodnika na mjestu načelnika Velike Kladuše, drugi iz planova rada načelnika Banovića i Maglaja za 2021. godinu, treći iz Strategije razvoja Velike Kladuše, četvrti iz akcionih ekoloških planova u Zenici i Ilidži, te još nekih dokumenata drugih nivoa vlasti, kao što su čitava poglavlja iz studije koja se zove “Lokalni ekonomski razvoj i SDPBiH”, a koju je 2016. godine objavio profesor Anto Domazet, navodi Purić, tvrdeći da se radi o skandalu nakon kojeg bi trebalo da pljušte ostavke.

Iako nisu uspjeli završiti opoziv Abdića, prvenstveno zbog izdaje jednog vijećnika SDP-a, opozicija u Kladuši nije prestala raditi svoj posao – kritikovati vlast.

Međutim, Općina koju Abdić vodi dobila je privremenu odluku o finansiranju, opet zahvaljujući jednom glasu, i to Ibrahima Kajtezovića, zvanog Bato, što je Krajišnike dovelo do zaključka da bi kriza većine u Skupštini USK-a mogla biti završena na sličan način ako laburisti Fikreta Abdića podrže materijale kantonalne Vlade u kojoj su NES i SDP.

– Pretpostavio sam da će SDP i NES podržati lopovluke Fikreta Abdića, stati rame uz rame sa njim, te će konačno skinuti sve maske i postaće očigledno sve što su skrivali od javnosti, kazao je Halil Bajramović, predsjednik NiP-a u USK-u.

Činjenica jeste da je prošlo 25 godina od ratnih sukoba, da je prvi predsjednik BiH amnestirao pripadnike autonomije te da je, kako kaže Alen Šehić iz NES-a, Kladuša dio Kantona, pa tu ne bi trebalo biti ništa sporno.

Ali, svaka dosadašnja opozicija u USK-u uvijek je bila glasna protiv suradnje sa Abdićevom strankom, a kojoj su se potajno obraćali gotovo svi za podršku kada nisu imali drugih opcija.

Pošto im je postalo jasno da SDP po svaku cijenu želi zadržati trenutnu vlast u USK-u, četvorka iz Skupštine USK-a (Naša stranka, Pomak i dva nezavisna poslanika), saopćila je u petak da se povlači iz pregovora sa SDP-om kojem su nudili rekonstrukciju Vlade i formiranje nove kantonalne većine.

Razlog je posljednji pokušaj vladajućih stranaka da putem online sjednice osiguraju presuđujući glas od teško bolesnog skupštinskog poslanika koji se nalazi u istanbulskoj bolnici, te koji je ranije zamolio da se na njega ne računa.

ROK JE ISTEKAO

– Pokušali smo ponuditi potpuno prihvatljivo i demokratski uobičajeno rješenje u kriznim političkim situacijama, stvaranje manjinske vlade bez sudjelovanja SDA i NES-a, da se Kanton politički stabilizira do izbora. U nedjelju smo dogovorili sa SDP-om da ćemo kao četvorka sačekati da oni još jednom vide sa svojim organima žele li formirati manjinsku vladu ili dati još vremena partneru NES-u da pronađu način kako da zajedno ostanu na vlasti. Rok je bio četvrtak. Nažalost, SDP se odlučio na posljednju moguću opciju koja mu je preostala, zloupotrijebiti stanje bolesnog poslanika i organizirati online sjednicu, navode iz četvorke.

Time su se zvanično povukli dublje u opoziciju, ostavljajući SDP-u da u izbornoj godini ostane vlast sa strankama suprotne orijentacije.

(Izvor: Oslobođenje)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top