ISTAKNUTE VIJESTI

Šta se dešava na relaciji Banja Luka – Beograd? Iznenada otkazani sabor i sjednica vlada

Zvaničnici Srbije i RS-a na ranijim susretima (Foto: Pixsell/Antonio Ahel)

Iz za sada nepoznatih razloga odgođena je planirana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske, koja je trebala biti održana u Beogradu 14. i 15. februara, saznaje Klix.ba. Tiho je otkazan i veliki sabor Srbije i Republike Srpske, koji je trebao biti upriličen 27. januara.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je prije desetak dana da je 14. i 15. februara planirana zajednička sjednica vlada RS-a i Srbije.

“Tada je i Sretenje – Dan državnosti Srbije, a sjednica bi trebalo da bude održana u Srbiji. Drago mi je što je saradnja RS-a i Srbije na najvišem nivou, zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku”, rekao je tada Višković.

No, kako saznajemo, sjednica je otkazana, što nam je i potvrđeno iz Banje Luke.

“Zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Republike Srbije neće biti održana u navedenom terminu, a o novom terminu održavanja zajedničke sjednice javnost će biti pravovremeno obaviještena”, rečeno je za Klix.ba iz Vlade RS-a.

A da ništa nije slučajno govori i podatak da je otkazan i pompezno najavljeni veliki sabor Srbije i Republike Srpske, koji je trebao biti održan 27. januara.

To je najavio Milorad Dodik 14. januara, nakon sastanka s Vučićem u beogradskoj vili “Mir”. Šta se dogodilo, također nije poznato.

Sinoć je beogradski Blic plasirao informaciju kako evropske diplomate neće prisustvovati obilježavanju Nacionalnog dana Srbije u Orašcu zbog toga što je svoje prisustvo najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, inače političar pod proširenim američkim sankcijama kojem prijeti i evropska izolacija zbog podrivanja Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ambasadori zemalja članica EU su očigledno nezadovoljni podrškom koju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pruža secesionisti iz Republike Srpske, a izvor srbijanskog medija navodi da se zbog toga Srbija sada nalazi pred velikim izazovom, odnosno da su pred nekom vrstom ultimatuma međunarodne zajednice.

Možda je upravo i otkazivanje zajedničkih sjednica u trenucima kada Dodik nastavlja antiustavne aktivnosti pokazatelj kojim putem će ići Beograd.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top