Svijet

Američka podmornica ušla u ruske teritorijalne vode, Rusi poručili: Odmah izađite na površinu

Područje Kurilskih ostrva izaziva brojne sporove među državama (Foto: Twitter)

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopćilo je kako je u subotu u jutarnjim satima američka podmornica ušla u teritorijalne vode Rusije u regiji Kurilskih ostrva na krajnjem istoku države zbog čega je došlo do incidenta.

Prema pisanju ruskih medija, ruska vojska je upotrijebila “odgovarajuća sredstva” kako bi natjerala američku podmornicu da napusti ruske teritorijalne vode i to nakon što je brod prvobitno ignorisao ovaj zahtjev vojske.

“U 10:40 sati po moskovskom vremenu otkrivena je podmornica američke mornarice u zoni planirane vježbe snaga Pacifičke flote u teritorijalnim vodama Ruske Federacije u blizini ostrva Urup”, saopćilo je ministarstvo.

Kako se navodi, posada podmornice je putem podvodne komunikacije dobila poruku na ruskom i engleskom jeziku putem koje su ruski vojnici tražili od američkih kolega da napuste prostor ruskih voda.

“Vi ste u teritorijalnim vodama Rusije. Odmah izađite na površinu!”, ističu iz ministarstva.

Nakon što su američke trupe ignorisale zahtjev, ruski vojnici su postupili po uputstvima.

“U skladu sa smjernicama za zaštitu državne granice Ruske Federacije u podvodnom okruženju, posada Pacifičke flote ‘Maršal Šapošnjikov” koristila je odgovarajuća sredstva za odvraćanje podmornice”, navodi se.

Na kraju, iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije su naglasili kako će Pacifička flota nastaviti vježbe i kontrolu podvodnog okoliša kako bi se spriječilo narušavanje ruske državne granice.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top