Lifestyle

Analiza iz SAD-a pokazuje da zaštita od treće doze mRNA vakcine protiv korone slabi nakon 4 mjeseca

Dopunske vakcine protiv koronavirusa gube veći dio svoje snage nakon otprilike četiri mjeseca, što povećava mogućnost da će nekim ljudima, posebno onima s visokim rizikom od komplikacija ili smrti, možda trebati četvrta doza, pokazuju podaci koje su u petak objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a (C.D.C.).

Preliminarna istraživanja iz Izraela i Britanije nagovještavaju da zaštita od dopunskih doza opada u roku od nekoliko mjeseci. Podaci objavljeni u petak nude prve dokaze u stvarnom svijetu o slabljenju snage mRNA vakcine protiv umjerene do teške bolesti u SAD-u.

Studija se fokusirala na ljude koji su tražili medicinsku pomoć zbog simptoma Covida-19, pa ako su među tom populacijom uglavnom bile starije odrasle osobe ili osobe koje imaju slab imuni sistem, dopunske vakcine su se možda činile manje efikasnim nego što zaista jesu.

Druge studije su pokazale da iako vakcine mogu izgubiti određenu sposobnost prevencije teških bolesti i hospitalizacije kod odraslih starijih od 65 godina, ipak, one ostaju visoko zaštitne kod mlađih odraslih osoba dobrog zdravlja.

“Možda će postojati potreba za dodatnom četvrtom dozom za pojedinca koji prima mRNA vakcinu, zavisno od dobi, kao i osnovnim uslovima”, Anthony S. Fauci, glavni savjetnik Bidenove administracije za koronavirus.

U novoj studiji, tim istraživača koji je finansirao C.D.C. prikupljeni su podaci iz 10 američkih država između 26. avgusta 2021. i 22. januara 2022. Podaci uključuju periode tokom kojih su varijante Delta i Omicron, činile više od 50 posto slučajeva u zemlji.

Tim je analizirao 241.204 posjete odjelima hitne pomoći i 93.408 hospitalizacija među odraslim osobama starijim od 18 godina. Istraživači nisu uključili blaže infekcije koronavirusom.

Zaštita od posjeta hitnoj pomoći opala je sa 69 posto unutar dva mjeseca od druge doze na 37 posto nakon pet mjeseci ili više. Booster doze su vratile te nivoe na 87 posto.

Efikasnost pojačivača je takođe oslabila. Zaštita od hitne pomoći i posjeta hitnoj pomoći pala je na 66 posto u roku od četiri ili pet mjeseci, a na samo 31 posto nakon pet ili više mjeseci od primanja treće doze, otkrili su istraživači. Posljednja procjena možda nije pouzdana jer je malo ljudi primilo booster dozu prije više od pet mjeseci, pa su podaci ograničeni, rekli su istraživači.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top