Svijet

Biden obavio razgovor sa Zelenskim: U slučaju ruske agresije, američki odgovor će biti brz

Volodimir Zelenski i Joe Biden (Foto: EPA-EFE)

U nizu diplomatskih aktivnosti brojnih zvaničnika velikih svjetskih sila, američki predsjednik Joe Biden posljednjih nekoliko sedmica obavio je niz razgovora s ruskim, ali i ukrajinskim zvaničnicima.

Večerašnji razgovor sa Zelenskim, Biden je iskoristio kako bi još jednom poslao poruku kako Sjedinjene Američke Države pružaju punu podršku Ukrajini u ovim izuzetno teškim trenucima za zemlju.

“Predsjednik Biden je danas razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Potvrdio je privrženost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, saopćeno je iz Bijele kuće.

Također, naglašeno je kako je Biden Zelenskom poslao jasnu poruku da će saveznici reagovati odlučno u slučaju ruske agresije na ovu istočnoevropsku zemlju.

“Predsjednik Biden je jasno stavio do znanja da će Sjedinjene Američke Države odgovoriti brzo i odlučno, zajedno sa svojim saveznicima, na svaku dalju rusku agresiju na Ukrajinu. Dvojica lidera su se složila oko važnosti nastavka vođenja diplomatije i odvraćanja kao odgovora na rusko vojno jačanje na granicama Ukrajine”, poručili su iz Bijele kuće nakon sastanka.

S druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još uvijek nije izašao u javnost s detaljima sastanka, te je na zvaničnom Twitter profilu pojasnio kako će javnost o svim bitnim informacijama biti obaviještena uskoro.

“Imao sam dug razgovor s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država. Razgovarali smo o sigurnosti, ekonomiji, rizicima, sankcijama i ruskoj agresiji. Više detalja uskoro”, rekao je Zelenski.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top