Tehnologija

Raketa Starship će ove godine obaviti orbitalni let

Osnivač i direktor kompanije SpaceX, Elon Musk, najavio je orbitalni let svoje najveće rakete.

Riječ je o Starshipu, najvećoj raketi na svijetu koja je još uvijek u fazi razvoja, ali koja će prema Muskovim najavama orbitalni let obaviti ove godine.

Starshio je visok 120 metara i stvara 75 meganjutna potiska, a mnogo je napredniji od rakete Saturn V koja je odvela prve ljude na Mjesec. Raketa se sastoji od boostera prve faze pod nazivom SuperHeavy te od letjelice druge faze koja će se koristiti za misije na Mars bez posade i s ljudskom posadom. Cilj misija će biti kolonizacija Crvene planete.

Gorivo rakete se sastoji od tečnog metana i tečnog kisika, a Musk tvrdi da se ovo gorivo može napraviti i na Marsu.

Međtuim, prije nego se krene u realizaciju ovih ambicija, SpaceX mora dokazati da Starship može dostići Zemljinu orbitu. Potrebno je da se obave analize ekološkog utjecaja Starbasea, postrojenja u Boca Chici u Teksasu, kako bi se dobilo odobrenje Federalne administracije za avijaciju (FAA) za pokušaj lansiranja. Musk očekuje da će ta procjena biti obavljena do kraja ovog mjeseca.

U slučaju problema, Starship bi ipak mogao biti lansiran iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. S obzirom visinu rampe Starbase, koja je dvostruko veća od visine rakete Falcon Heavy, kompanija bi prvo morala izgraditi lansirni toranj u Svemirskom centru Kennedy.

Starshipov prvi veći test uključuje 90-minutno putovanje oko Zemlje tokom kojeg će SuperHeavy i letjelica biti odbačeni u more. Međutim, za buduće misije SpaceX planira sačuvati obje faze te izgraditi prihvatni toranj koji će primiti SuperHeavy u letu dok se približava rampi za lansiranje.

Raketa SuperHeavy će imati 33 Raptor motora umjesto 29 kako je prethodno najalvjeno, dok će Starship dobiti ukupno devet Raptor motora u poređenju sa šest iz prvobitnog dizajna.

Musk je saopćio da će SpaceX osim Starbasea i KSC-a imati još dvije lokacije za lansiranje Starshipa, a to su Phobos i Deimos, dvije nekadašnje naftne platforme koje će SpaceX pretvoriti u lansirne rampe na moru do kraja godine.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top