Lifestyle

Adnan osuđen na 1.045 godina zatvora: Tjerao žene na rinoplastiku – bez anestezije

Foto: Twitter/Adnan Oktar

Adnan Oktar iz Turske uhapšen je 2018. godine, a muškarci i žene koji su bili članovi kulta poznatog turskog televizijskog propovjednika sada su i javno progovorili o zlostavljanju koje su pretrpjeli.

Adnan je osuđen na čak  1.045 godina zatvora zbog niza optužbi – silovanja, zlostavljanja djece, ucjene… Sve je optužbe negirao, a očekuje se uskoro i njegov žalba na ovakvu presudu.

Koristio je pseudonim Harun Yahya, a bio je poznat i prije presude jer je svoje propovjedi govorio okružen oskudno odjevenim ženama. Izdao je i više knjiga koje su osporavale teoriju evolucije.

Jedna od žena koje su sada progovorile o iskustvu sa ovim osuđenikom, rekla je kako ju je Adnan zlostavljao kada je imala 16 godina, a nakon nekoliko godina, natjerao je da uradi rinoplastiku – bez opšte anestezije, piše Daily Mail.

“Još se sjećam čekića. Brojala sam koliko su mi puta udarili čekićem od nos”, izjavila je ona.

Seda Isildar se pridružila ovoj grupi kada je imala 15 godina, a sada ima 50. Uporedila je ovaj kult s toksičnom vezom, te je novinarima rekla da ju je Adnan natjerao da se uda za njega kada je on imao 30 godina, dok je ona bila maloljetna.

Nakon osam godina zarobljeništva, pobjegla je i preselila se u Kanadu.

Ozgul, također jedna od nekadašnjih članica, prodružila se ovoj grupi 2006. godine. Kako je ona pojasnila, voljela je razgovarati s njim jer je bio zabavan i shvatao je ozbiljno. Međutim, kasnije je ograničio njenu slobodu kretanja, a sve se provjeravalo – šta radi i govori.

Čak je i Adnanovo imanje, gdje su svi njegovi sljedbenici boravili, bilo nadgledano uz kamere.

Mnogi muškarci koji su bili članovi kulta su imali zadatak “namamiti” što više žena, a jedan od njih Sahin je došao tu kao tinejdžer.

On je s drugim muškarcima boravio u tržnim centrima i kafićima gdje su ženama obećavali rad kao fotomodeli ili posao u trgovinama. Šemu su zvali “sistem rotirajućih vrata” i pomoglo im je da dovedu u kult nevjerovatan broj žena.

Sahin je rekao za The Sunday Times da je doveo oko 200 žena u kult. Tvrdio je da mu je “ispran mozak” i da je vjerovao da je to što radi – ispravno.

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top