Magazin

Slika koju su nacisti ukrali prije 71 godinu vraćena jevrejskoj porodici

Foto:Deutsche Welle

Umjetničko djelo koje su nacisti tokom Drugog svjetskog rata ukrali od jevrejskog para vraćeno je njihovim nasljednicima.

Belgijski Kraljevski muzej likovnih umjetnosti vratio je sliku pod nazivom “Blumenstilleben”, koju je 1913. godine naslikao njemački umjetnik Lovis Corinth, nasljednicima jevrejskog para Gustava i Emme Mayer. Od njih su ovo umjetničko djelo ukrali nacisti prije 71 godinu. Riječ je o paru koji je 1938. godine pobjegao iz Frankfurta u Belgiju, a kasnije se skrasio u Velikoj Britaniji.

Nakon Drugog svjetskog rata slika na kojoj je naslikano roze cijeće u plavoj vazi izložena je u belgijskom muzeju jer vlasti nisu mogle ustanoviti ko je vlasnik. Muzej je 2008. godine pozvao javnost da ustupi eventualno poznate informacije o slici, a nakon toga se javio advokat koji je zastupao potomke porodice Mayers. Belgijske vlasti su obećale da će vratiti sliku unucima Gustava i Emme, što je sada i učinjeno.

“Veoma sus retni, siguran sam da je ovo veoma emotivan trenutak za njih”, rekao je advokat.

“Mislim da je veoma važno to što muzej pokazuje da ima etiku i da se ovdje radi o historiji”, kazao je direktor muzeja Michel Draguet za Deutsche Welle.

Nacisti su ukrali ogroman broj umjetničkih djela tokom Drugog svjetskog rata, a prošlog mjeseca je francuski parlament odobrio povratak 15 slika jevrejskim porodicama uključujući djelo “Rosiers sous les arbres” Gustava Klimta i “Le Pere” Marca Chagalla.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top