ISTAKNUTE VIJESTI

Biden: Još nemamo potvrdu da se ruske trupe povlače s granica, tamo se nalazi 150.000 vojnika

(Foto: EPA-EFE)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden obratio se večeras naciji povodom aktuelne krize na istoku Evrope i tenzija između Rusije i Ukrajine te je poručio kako je Amerika spremna na apsolutno sve opcije u odnosima s Rusijom.

Na početku obraćanja, Biden je naglasio kako je Amerika spremna na diplomatiju i unapređenje odnosa s Rusijom, ali je isto tako poručio kako će Washington adekvatno reagovati ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

“Zajedno sa saveznicima smo u stalnim diplomatskim aktivnostima. Pričao sam s Putinom i rekao mu da smo spremni na diplomatiju, ako i on to želi. Predsjednik Putin i ja smo se složili da trebamo dalje razgovarati o ovom pitanju. Jučer, Rusija je rekla kako želi nastaviti put diplomatije i slažem se s tim. SAD su stavile na stol konkretne ideje za stabilizaciju sigurnosti. kontrolu oružja, transparentnost, stratešku stabilnost. Ove mjere se tiču i Rusije i NATO-a. Međutim, nećemo žrtvovati osnovne principe. Nacije imaju pravo na suverenitet i slobodu da sami odlučuju s kim će planirati saveze”, rekao je Biden.

P

Iako su ruski zvaničnici jutros saopćili kako se dio trupa povlači u svoje baze, Biden ističe kako za to još uvijek nema potvrde.

“Nastavit ćemo diplomatske napore u konsultaciji sa saveznicima. Sve dok postoji mogućnost za diplomatiju, mi ćemo biti tu. Rusija je rekla da neke trupe napuštaju položaje. To je dobro, ali za to još nismo dobili potvrdu. Naše analize pokazuju da su i dalje u prijetećoj poziciji. 150.000 vojnika nalazi se oko Ukrajine. Invazija je i dalje itekako moguća. Svi Amerikanci u Ukrajini, napustite Ukrajinu sada. Zato smo premjestili našu ambasadu u Lavov, na zapad Ukrajine. Bili smo transparentni prema svijetu o ruskim planovima, da svi znaju o čemu se radi i zbog toga dijelimo informacije”, poručio je Biden.

On je također poručio kako SAD i NATO nisu prijetnja Rusiji.

“SAD i NATO nisu prijetnja Rusiji. Ukrajina ne prijeti Rusiji. Nemamo plan da postavimo rakete u Ukrajinu i ne želim destabilizovati Rusiju. Građani Rusije, niste naši neprijatelji i vjerujem da ne želite rat s Ukrajinom, zemljom s kojom dijelite duboke historijske pa i porodične veze. Ovo bi bio rat bez razloga. Uračunjivost je važna. Ako Rusija izvrši invaziju, ljudske žrtve će biti masovne. Ako Rusija napadne Ukrajinu, svijet neće zaboraviti da je Rusija izabrala put destrukcije. SAD, saveznici, odgovorit će promptno i vjerujte da je Zapad je ujedinjen. Ovo je više od samog sukoba Ukrajine i Rusije. Ovo predstavlja sve u što vjerujemo, u svijet kakav želimo vidjeti i pravo zemalja da biraju svoju sudbinu i pravo ljudi da odlučuju o sebi. Ne možete mijenjati granice susjednih zemalja silom”, jasan je predsjednik SAD-a.

Na kraju, Biden je rekao kako će, ukoliko dođe do invazije, Rusija snositi velike ekonomske posljedice.

“Ukoliko se invazija izvrši, od Sjevernog toka 2 neće biti ništa. Poslali smo Ukrajini opremu da se brani, obezbijedili smo treninge, savjete i stručnjake. Također, branit ćemo svaki centimetar NATO teritorije svom silom. Napad na jednu državu je napad na sve države. Zbog toga smo poslali naše trupe na jugoistočni dio NATO saveza. Nastavit ćemo vježbe s našim saveznicima. Ipak, moramo biti jasni, ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, posljedice će osjetiti i stanovnici na našem tlu i zbog toga poduzimamo već određene mjere”, ističe Biden.

Na kraju konferencije, Biden je ponovio kako SAD ne žele direktan sukob s Rusijom.

“Ne želimo direktan sukob s Rusijom. Međutim, ako Rusija napadne Amerikance u Ukrajini, reagovat ćemo silom. Spremni smo reagovati i na cyber napade. Rusija i SAD moraju birati put diplomatije, ali ako se odluče za invaziju, nećemo oklijevati s odgovorom”, zaključio je Biden.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top