Auto/moto

Formula 1 uvodi promjene: Vraćaju se sprint utrke, novi sistem bodovanja

Foto: EPA-EFE

U novoj sezoni Formule 1 osim već najavljenih promjena pravila i novih bolida koristit će se novi sistem bodovanja, a fanovi će ponovo gledati sprint utrke.

Zvaničnici Formule 1 su odlučili da će se sprint utrke voziti na tri lokacije, odnosno u Imoli, Austriji i u Brazilu. Vozaču koji bude najbrži u petak uoči subotnje sprint utrke bit će upisan “pole position” iz statističkih razloga, dok će pozicije ostvarene u sprint utrci odlučiti startna mjesta za nedjeljnu utrku.

Također, u 2022. godini će se koristiti novi sistem bodovanja za sprint utrke. Za prvo mjesto će vozači dobijati osam bodova, a svaki sljedeći plasirani vozač do osme pozicije po bod manje, odnosno po sistemu 8, 7, 6, 5, 4. 3. 2, 1.

Osim toga, promijenjen je i sistem bodovanja utrka ukoliko budu skraćene iz nekih razloga, odnosno ako se ne odvozi puna dužina. Primjer takve utrke je prošlogodišnja koja je “vožena” u Belgiji, kada zbog obilne kiše utrkivanje nije bilo moguće. Tada je vozač Red Bull Racinga Max Verstappen proglašen pobjednikom nakon što je vozio dva kruga iza Safety Cara. Nizozemac i devet vozača iza njega su dobili po pola bodova koji se inače dodjeljuju.

Međutim, na sastanku održanom u ponedjeljak F1 komisija je odobrila promjene raspodjele bodova u slučaju da utrke ne budu završene prema planu.

Bodove neće niko dobiti ako lider ne odvozi dva kruga na stazi bez intervencije Safety Cara ili Virtuelnog Safety Cara. Ako lider utrke napravi više od dva kruga, ali pređe manje od 25 posto krugova, top 5 plasiranih vozača će dobiti bodove i to po sistemu 6, 5, 4, 3, 2 i 1 bod.

Ako lider utrke kompletira više od 25, a manje od 50 posto krugova, bodove će dobiti top 9 vozača i to po sistemu 13, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

U slučaju da lider pređe više od 50, a manje od 75 posto krugova, onda se bodovi raspoređuju za top 10 vozača po sistemu 19, 14, 12, 9, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

Svaki procent kompletiranih krugova iznad 75 će značiti raspodjelu punog broja bodova.

Kao i uvijek, sve promjene pravila mora odobriti Svjetsko vijeće za automobilski sport.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top