Magazin

Transgene svjetleće ribe se pojavile u brazilskim potocima

Ribe genetički modificirane da svijetle u pbojama pri pozadinskom osvjetljenju veliki su hit među ljubiteljima akvarija, no ove ribe su se neočekivano pojavile u potocima u Brazilu.

Fluorescentne ribe više nisu ograničene na akvarije nakon što su varijacije modificirane zebrice koje svijetle crvenom ili zelenom bojom “pobjegle” iz ribnjaka na jugoistoku Brazila te se počele razmnožavati u potocima Atlantske šume.

Ovo je neuobičajen slučaj u kojem se transgena životinja slučajno nađe i “udomaći” u prirodi, a sada biolozi strahuju da bi ova unikatna riba mogla predstavljati opasnost za prirodnu faunu na nekim bioraznolikim mjestima na planeti.

Ekolog Jean Vitule s Federalnog univerziteta Parana je rekao da se radi o ozbiljnoj situaciji te da je nemoguće predvidjedi ekološki utjecaj. On je zabrinut da bi geni fluorescentnih riba mogli naći put do “domaće” ribe te da bi rezultati mogli biti veoma štetni jer bi bile vidljivije grabežljivcima.

Neželjeni gosti su dobro poznati naučnicima koji koriste zabricu (Danio rerio) za razvojna i genetička istraživanja. Ove slatkovodne ribe porijeklom su iz jugoistočne Azije, a naučnici su im dodali gene fluorescentnih meduza i koralja kako bi ih proučavali. Međutim, 2000-tih su svjetleće ribe postale ljubimci te su postale globalno dostupne.

Sada su se našle i u prirodi gdje se razmnožavaju, a naučnici su i ranije bili zabrinuti da bi se to moglo dogoditi pa je njihova prodaja zabranjena u nekim američkim državama poput Kalifornije. Također, nije ih dozvoljeno prodavati ni u Brazilu.

Godine 2014. je jedna svjetlea Glofish riba uočena u kanalima blizu ribnjaka na Floridi, no nije se razmnožavala, vjerovatno zbog predatora.

Brazil je mnogo pogodniji za razmnožavanje pa su svjetleće ribe prvi put uočene kako plivaju u potocima 2015. godine. U brazilskim potocima nema lokalnih predatora za zebrice, zbog čega se bez problema razmnožavaju, posebno u sezoni kiša. Reproduktivnu zrelost dostižu prije nego ribe iz Azije, a hrane insektima, algama, životinjskim planktonom i slično. Problem je što bi uskoro mogle utjecati na lokalne vrste riba u borbi za hranu ili bi ih čak mogle početi loviti kao plijen.

Iako je u Brazilu prodaja zabranjena, lokalni ribnjaci ipak uzgajaju svjetleće ribe.

Naučnici s Floride tvrde da slučaj iz Brazila mora biti “poziv na buđenje”, ali oni nisu previše zabrinuti jer smatraju da će svjetleće ribe naići na predatore kako budu ulazile u veće vode. Njihova boja će ih učiniti vidljivijim i ranjivijim.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top