Magazin

Znate li šta je sendvič generacija?

Ilustracija: Shutterstock

Šta je sendvič generacija i zašto je ona pod velikim pritiskom? U sendvič generaciju spadaju ljudi koji trenutno imaju između 35 i 54 godine.

S jedne strane su primorani da odgajaju svoju djecu, a s druge da se brinu o svojim roditeljima.

Prema podacima agencije za istraživanje javnog mnijenja Pew Research, u Sjedinjenim Američkim Državama 31 posto osoba iz ove generacije osjeća da je uvijek pod pritiskom.

Jedno od rješenja jeste da im se kao roditeljima olakša, a kako bi taj pritisak bio manji. Između ostalih, Google je onima koji su tek postali roditelji produžio plaćeno odsustvo s posla, kao i onima koji su primorani da se brinu o roditeljima.

Sendvič generacija čini 40 posto od ukupnog broja Googleovih radnika. Na olakšice uposlenicima iz ove generacije odlučili su se i u drugim američkim tehnološkim divovima poput Mete i Netflixa.

Za napomenuti je da kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama nisu obavezne da radnicima omoguće plaćeno odsustvo s posla nakon što postanu roditelji. Samo 23 posto američkih radnika ima ovo pravo.

U pojedinim drugim državama je situacija po ovom pitanju mnogo bolja. Primjera radi, u Estoniji majke imaju potpuno plaćeno odsustvo tokom 85 sedmica, u Mađarskoj 72 sedmice, u Bugarskoj 58 sedmica, podaci su UNICEF-a.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top