ISTAKNUTE VIJESTI

Dodik ne odustaje: Brisel će, uvodeći sankcije, potpisati samostalnost RS

Ja sam član Predsjedništva BiH. Nisam funkcioner Republike Srpske. Ako sam pod sankcijama, onda je pod sankcijama najviši organ Bosne i Hercegovine, a ne Republika Srpska. Formalno-pravno gledano, to je tako, rekao je govoreći o američkim sankcijama

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je, gostujući u emisiji Direktno sa Minjom Miletić, da za njega i za RS američke sankcije ništa ne znače. Dodaje da ne zna da li će mu EU uvesti sankcije i da, ako se smanji finansiranje projekata u RS “onda su u Briselu potpisali odluku za samostalnost RS”. 

Dodik kaže i da će odluka o učešću na izborima biti donesena u junu i da će se on kandidovati za jednu od dvije funkcije, odnosno član Predsjedništva ili predsjednik RS.

EU sankcije

On se dotakao i proslave Dana državnosti Srbije u Orašcu, rekavši da nije upoznat koji su ambasadori zemalja EU odlučili da ne prisustvuju državnoj ceremoniji obilježavanja zbog toga što je i on pozvan.

– Dobio sam poziv. Mi već dugo godina obilježavamo zajedno sve važne događaje. Nije prvi put da sam u Orašcu. Ja nemam nikakav problem sa EU, bar ne do sada u tom smislu – rekao je Dodik.

Dodik ne zna da li može da se dogodi da mu nakon Sjedinjenih Američkih Država i Evropska unija uvede sankcije. Kako sam kaže, nije u nikakvoj komunikaciji ni sa kim u vezi toga, a navodi kako Evropska unija već 25 godina pokušava nešto uraditi.

– Oni šalju poruku – mi smo uvijek u pravu, a vi ste u krivu i nećete da prihvatite naše iluzije. Problem je u tome, ne karikiram, to je zaista tako. Oni imaju iluziju BiH koja ne može da se održi – rekao je gostujući na emisiji “Direktno” Euronews Srbija.

“Ja sam član Predsjedništva, nisam funkcioner RS”

On je rekao da se ne osjeća kao “persona non grata” i misli da briselska administracija ima ozbiljne probleme u poimanju stvari i da moraju da shvate da postoje politike i narodi kojima novac nije najvažniji. Govoreći o tome šta za njega znače američke sankcije, rekao je da se već navikao i da to ne znači ništa ni za RS.

– Ja sam član Predsjedništva BiH. Nisam funkcioner Republike Srpske. Ako sam pod sankcijama, onda je pod sankcijama najviši organ Bosne i Hercegovine, a ne Republika Srpska. Formalno-pravno gledano, to je tako – istakao je.

Potom se osvrnuo i na mogućnost da se smanji finansiranje projekata u RS.

– Ako neko misli da je to mjera prema nama, onda OK, da se kažnjava Republika Srpska. Onda su potpisali odluku za samostalnost Republike Srpske ovi u Briselu. To moraju da budu svjesni. Ne prijetim ništa. Kažem lijepo, ako puste sredstva Federaciji, a ne Republici Srpskoj, sami dijele Bosnu i Hercegovinu, ne djelim je ja – rekao je Dodik.

Dodik je rekao kako su njemu uvedene sankcije bez razloga i da nije navedeno nijedno koruptivno djelo. Kazao je da nije procesuiran za bilo kakvo djelo, pogotovo korupcije i da se protiv njega ne vodi nijedan postupak na tu temu. Na pitanje da li je došao u slijepu ulicu sa politikom koju vodi, Dodik je odgovorio: “Ne, to je jedini put koji Republika Srpska ima”.

Na pitanje da li postoje razlike između Beograda i Banja Luke kada je riječ o politici, Dodik je rekao da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić brine za Republiku Srpsku i da se ne ponaša naredbodavno, nego partnerski, te da Srbija ne podržava sve što radi RS, ali da nije ni bila protiv svega.

Uvjeren da će RS biti nezavisna

Potom se lider SNSD-a dotakao izbora i održavanja istih. Dodik je istakao da on ne odlučuje o tome hoće li izbori biti održani sa ili bez promjene izbornog zakona, već da o tome odlučuju stranci koji kontrolišu Centralnu izbornu komisiju.

– Ona nije izabrana u skladu sa zakonom. Prvo, i to je nadležnost koja pripada Republici Srpskoj, a u ranim godinama, u izborima 1996. godine CIK je nametnuta na teritoriji BiH. Dakle, to je naše pravo – jednog dana ćemo pokrenuti i to. Sad smo odlučili da idemo u Visoki sudski i tužilačko vijeće, i taj Ustavni sud odlučuje o povezanosti zakona sa Ustavom, a onda Ustavni sud BiH kaže da se imovina Republike Srpske mora regulisati na nivou Republike Srpske. 

Teritorija Republike Srpske je 49 posto, i Ustav kaže da sve ono ne pripada izričito BiH, da pripada entitetima. Onda Ustavni sud sruši obje odredbe, i kaže da zemljište i šume moraju da pripadaju BiH. To je za nas životno pitanje – kazao je Dodik.

Kaže i da je Čović u pravu kada je uputio pismo međunarodnim predstavnicima u kome kaže da nema uslova za održavanje izbora. Dodik je ponovo izbjegao da upotrijebi termin Bošnjaci, već je kazao Muslimani.

– Nema uslova za demokratske izbore, kojima bi se spriječile manipulacije. Te manipulacije podrazumijevaju da Muslimani putem islamske zajednice odrede kvotu od 150.000 glasova i dobiju Hrvata kog oni hoće, a danas se on zove Željko Komšić. Protiv toga su Hrvati u BiH, protiv toga je hrvatska država, premijer Hrvatske… svi su protiv toga. Ja kažem da su u pravu, i da bi trebalo omogućiti da Hrvati izaberu svog predsjednika – rekao je Dodik.

Govoreći o Zakonu o negiranju genocida, rekao je da to nije mogao da nametne visoki prestavnik i da je to izvor za buduće spekulacije. Kazao je i da bi nacionalni interes Srbije trebalo da bude Republika Srpska jer tu ima milion Srba, ali da je tačno da je državni interes Srbije Kosovo.

– Kad govorim o samostalnoj Republici Srpskoj, govorim o njoj kao rezultatu neuspjeha BiH. Ako se u BiH ne uspijemo dogovoriti, nećemo naravno ratovati, bolje da se raziđemo, granice postavimo po dogovoru. 

Sanjam da RS bude nezavisna. Moj san će postati jednoga dana realnost, u to sam potpuno uvjeren, bio ja tu ili ne – rekao je Dodik u emisiji “Direktno” Euronews Srbija.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top