ISTAKNUTE VIJESTI

Efekti sankcija: Kompanija Dodikovog sina skinuta sa liste partnera Microsofta

Ipak, nezvanični izvori tvrde da je ta, kao i još nekoliko desetina firmi u vlasništvu porodice Dodik i njima povezanih lica.

Sankcije Dodiku su proširene početkom januara, između ostalog, i zbog koruptivnih aktivnosti, jer, kako stoji u obrazloženju, Dodik koristi svoj službeni položaj u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije.

Prema saznanjima BN-a, Prointer je obrisan sa liste Microsoft partnera, ne samo u BiH nego i okolnim zemljama, gdje posluje ova kompanija.

Prointer je nedavno dobio i novog direktora, jer je prethodna dirketorica napustila tu kompaniju, upravo zbog mogućih sankcija.

Tvrtka Prointer ITSS članica je Infinity Internacional Group.

Brisanje sa liste Microsofta znači da Prointer nema više licencu te kompanije i da se ne može koristiti i prodavati programe (proizvode) te firme.

Dobro upućeni izvori, tvrde da je za očekivati ​​da će i druge, prije svega američke kompanije, slijediti odluku meričke vlade da prekine suradnju sa firmama koje se dovode u vezu sa Miloradom Dodikom, odnosno njegovim srodnicima.

Pirma Prointer dobiva najviše poslova u IT sektoru u Republici Srpskoj, gdje ima milijunske ugovore sa vladom i vladinim institucijama, kao i javna poduzeća, što mnogi povezuju da je to zbog toga jer iza nje stoji Igor Dodik, sin “predsjednika svih predsjednika”.

(Izvor: Hayat.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top