BiH

Evropski parlament sa 504 glasa “za” pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

Evropski parlament (Foto: EPA-EFE)

Evropski parlament osudio je secesionizam lidera Milorada Dodika i pozvao Evropsko vijeće da uvede sankcije lideru SNSD-a i njegovim saradnicima.

Ovaj dio navodi se u amandmanu uz godišnji izvještaj Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten, a za njega su glasala 504 zastupnika u EP-u.

Protiv su glasala 93 zastupnika, a 72 su bila suzdržana. Zanimljivo je da je amandman Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta podržala većina iz grupacije EPP-a te da je hrvatski HDZ ostao uz radikalnu desnicu i populiste.

U amandmanu se oštro osuđuju neustavne secesionističke mjere vlasti Republike Srpske, čiji je cilj, kako se navodi, uspostava usporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja.

Time se, kako se ističe, podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna prijetnja njenom jedinstvu i teritorijaloj cjelovitosti.

Također se osuđuje štetna uloga regionalnih aktera i vanjsko uplitanje Rusije.

A s obzirom na to da se u amandmanu spominje i negativno učešće regionalnih aktera, izvjesno je da se misli na politiku Hrvatske, a prije svega poruke predsjednika Zorana Milanovića.

“Poziva se Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suverentiteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine”, ističe se u amandmanu.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top