ISTAKNUTE VIJESTI

Šef hrvatske SOA-e: Neki političari u BiH su jako glasni, ali ne mislim da su na rubu rata

Danijel Markić (Screenshot: Nova TV)

Šef Sigurnosne obavještajne agencije (SOA) Hrvatske Danijel Markić komentarisao je sigurnosnu situaciju u Evropi, a posebno se osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu.

On je učesnik sigurnosne konferencije u Minhenu koja je počela jučer. Navodi da je fokus trenutno na Rusiji i Ukrajini, ali da se o BiH uvijek razgovara.

“Pitanje BiH je iznimno bitno za Hrvatsku, da ne ponavljam riječi državnog vrha, poznata su hrvatska stajališta. O tome treba i dalje razgovarati, jer trenutno ne vidimo nekog velikog uspjeha u tom dijelu”, napominje Markić.

Na konstataciju novinarke da EU smatra kako se u BiH mogu očekivati sigurnosni incidenti, Markić je kazao kako ne misli da je područje BiH na rubu rata.

“Ne mislim da smo u regiji na rubu nekog rata, ali ništa nije za isključiti, posebno ako se pogoršava situacija na rusko – ukrajinskoj granici i onda bismo mogli očekivati reperkusije. Moramo biti oprezni – određene političke osobe u regiji znaju biti jako glasne, ali nema tu velike dubine. Što vidite, to dobijete. Puno ima tamo sagovornika, u BiH su tri strane i tri strane trebaju za dogovor. Određene strane koje su malo tiše i u boljoj poziciji bi sigurno mogle biti konstruktivnije”, kazao je šef SOA-e.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top