Plus

Američka mornarica predstavila podmornicu Snakehead bez posade

Američka mornarica je na događaju održanom u Naval Undersea Warfare Centeru (NUWC) u Newportu predstavila podmornicu bez posade pod nazivom Snakehead Large Displacement Unmanned Undersea Vehicle (LDUUV).

Dok leteći dronovi napreduju kada je riječ o njihovoj pouzdanosti, izdržljivosti, dometu u vatrenoj moći, podvodni dronovi za njima zaostaju. Američka agencija DARPA je napravila određen projekt na Manta-Ray podvodnim dronovima, no oni su namijenjeni neovisnim operacijama te nisu pod direktnom komandom posada podmornica kako bi mogli obaviti operacije visokog rizika.

Međutim, Snakehead UUV je dizajniran da nadoknadi te nedostatke jer se može poslati u misiju s nuklearne podmornice koja ima suhi dok. Riječ je o jednom od najvećih podvodnih vozila koje može krenuti u misiju s američke podmornice. Snakehead je modularan i može se prilagoditi različitim misijama, opremljen je nizom snezora, a primarno je dizajniran za pripremanje operacija, odnosno za istraživanje onoga što se nalazi ispred. Podmornice se kreću u surovim uvjetima, a mogućnost lansiranja UUV-a će pomoći posadi da istraži moguće prijetnje sa sigurne udaljenosti. Također, može se koristiti za traženje nestalih aviona koji su završili u moru.

Dizajn Snakeheada uključuje korištenje tehnoloških inovacija kada jer riječ o materijalu izrade trupa, metodama lansiranja s podmornice i litij-jonskim baterijama koje ga napajaju. Riječ je o Lithium-ion Fault Tolerant (LiFT) baterijama koje sprečavaju kaskadno zatajenje ćelija i tako osiguravanju završetak misije, kao i sigurnost osoblja i opreme.

Predstavljanje je zapravo korak do početka testiranja mogućnosti podmornice u vodi.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top