Plus

Bitcoin pao ispod 37.000 dolara zbog rasta tenzija između Rusije i Ukrajine

Situacija na tržištu bitcoina i drugih velikih kriptovaluta ove sedmice je užarena jer tenzije između Rusije i Ukrajine eskaliraju, a investitori izbjegavaju rizičniju imovinu.

U utorak se bitcoinom trgovalo po cijeni od 36.649 dolara u 2:30 ujutro po istočnom vremenu, i pao je za skoro 6,5 posto u posljednja 24 sata, prema podacima CoinDeska. Najvrednija svjetska kriptovaluta pala je ispod 40.000 dolara tokom vikenda i nastavila je padati kako se ukrajinska kriza intenzivirala.

Valuta je izgubila skoro polovinu svoje vrijednosti od novembarskog maksimuma od 68.990 dolara zbog geopolitičkih tenzija, mogućnosti povećanja kamatnih stopa od američkih Federalnih rezervi i ograničavanja digitalne imovine od nekih velikih ekonomija.

I durge kriptovalute također su loše prošle. Ethereum, druga najvrednija kriptovaluta na svijetu, pala je za više od 8 posto u posljednja 24 sata i trgovala se na 2.520 dolara.

Stručnjaci kažu da se bitcoin možda neće stabilizovati u skorije vrijeme.

“Bitcoin je nevoljni učesnik u volatilnosti koja pogađa svu rizičnu imovinu zbog tenzija između Rusije i Ukrajine. Bitcoinova vožnja rollercoasterom neće se uskoro završiti”, napisao je Edward Moya, viši tržišni analitičar u OANDA-i, u bilješci prošle sedmice.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top