BiH

Izvoz namjenske industrije BiH prošle godine bio 280 miliona, a uvoz 39,2 miliona KM

Najviše je prošle godine izvezeno u SAD/Foto: Shutterstock

Izvoz namjenske industrije BiH prošle godine iznosio je 280,7 miliona KM, što je za 82,1 milion KM ili 18,43 posto u odnosu na prethodnu godinu, rečeno je za Srnu iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kao i do sada, većina izvoza se odnosi na municiju – 70 posto, na eksplozive 16,24, na dijelove oružja 11,14, a na ostale kategorije 1,67 posto.

Iz Komore su naveli da su lani kompanije namjenske industrije BiH najviše izvozile u SAD – 34 posto, zatim u Egipat 12,38, Tursku 10,16, Češku 8,17 te Srbiju 5,65 posto.

Glasnogovornik Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević izjavio je za Srnu da su kapaciteti namjenske industrije BiH dominantno smješteni u Federaciji BiH, dok Republika Srpska ima tri ozbiljne kompanije koje se bave ovom djelatnošću.

Prema njegovim riječima, od ove tri kompanije, dvije su u vlasništvu Republike Srpske, a jedna je privatizovana i napravila je iskorak u poslovanju, odnosno u svoju proizvodnju je uvrstila nove proizvode.

“Za kompanije koje su u vlasništvu Republike Srpske postoje potencijali, ali je potrebno izvršiti neki vid reorganizacije, osigurati sredstva za nova ulaganja, kako bi došli u poziciju da odgovore na izuzetno visoke zahtjeve koji dolaze iz vojne industrije”, istakao je Blagojević.

On je zaključio da bi na taj način bili ostvareni bolji rezultati, kada je riječ o izvozu ovog sektora iz Republike Srpske.

Sekretar Grupacije namjenske industrije pri Privrednoj komori FBiH Almin Mališević rekao je za Srnu da posljednjih nekoliko godina namjenska industrija BiH bilježi rast izvoza i odlične rezultate.

Prema njegovim riječima, pandemija koronavirusa prouzrokovala je da 2020. godina završi smanjenjem izvoza u odnosu na godinu ranije.

“Ako posmatramo zvanične statističke podatke za prošlu godinu, možemo vidjeti da je došlo do oporavka i da je znatno povećan izvoz. Važno je napomenuti da je namjenska industrija BiH vezana za kretanja na svjetskom tržištu i vidljivo je da postoji potražnja za proizvodima koji se proizvode u kompanijama namjenske industrije”, istakao je Mališević.

On je rekao da je ukupan izvoz namjenske industrije FBiH prošle godine iznosio 274 miliona KM i za 40 posto je veći od izvoza u 2020. godini.

Mališević je naveo da je izvoz oružja i municije iz FBiH u 2021. godini iznosio više od 229 miliona KM i za 43 posto je veći u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz baruta i srodnih proizvoda iznosio 44,8 miliona KM i veći je za 27 posto u odnosu na 2020.

“Kompanije namjenske industrije imaju dugu tradiciju i kvalitetne proizvode. Očekivanja su da će naša namjenska industrija i ove godine kao i narednih da se razvija, proširuje asortiman proizvoda i ostvaruje odlične rezultate”, kaže on.

Uvoz proizvoda namjenske industrije u BiH prošle godine iznosio je 39,2 miliona KM.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top