Hrana i pice

Evo što se sve događa u tijelu kad popijete bocu vina

Foto: Shutterstock

Kad se priča o boci vina, radi se o standardnoj butelji od 750 mililitara, koja sadrži pet čaša vina, prema nekim pravilima serviranja. Evo što, prema znanstvenicima, ispijanje cijele boce vina može prouzročiti u tijelu.

Velika količina tekućih kalorija

Uz oko 123 kalorije po čaši, ispijanje pune boce vina opskrbit će vas s dodatnih 615 kalorija. Važno je zapamtiti da se tu radi samo o kalorijama iz vina, bez hrane koja se konzumira uz njega, a nerijetko je vrlo kalorična.

Vaš šećer u krvi bi mogao pasti

Šećer iz vina zapravo vam neće povisiti šećer u krvi. Zapravo, alkohol može djelovati tako da snizi razinu šećera u krvi, uzrokujući slabost, vrtoglavicu i lupanje srca. Kada je vaša jetra zauzeta preradom alkohola koji ste popili, proizvodi manje glukoze, što može uzrokovati pad šećera u krvi.

Postat ćete intoksicirani, premda legalno

Koliko brzo se napijete i koliko dugo vam to stanje potraje, ovisi o mnogo čimbenika uključujući vašu veličinu, spol, dob, povijest pijenja, jeste li jeli, koliko ste popili i kakvu vrstu alkohola pijete, između ostalog. Naravno, vrijeme također utječe na opijenost.

Alkohol se metabolizira prosječnom brzinom od 0.015 g/100 ml/sat. U pravilu, alkohol napušta tijelo brzinom od oko jednog standardnog pića po satu. Dakle, ako popijete bocu vina u 22 sata, bit će potrebno najmanje do 3 ujutro da alkohol izgubi svoj utjecaj u vašem tijelu.

Izgubit ćete koordinaciju i produljiti vrijeme reakcije

Ispijanje boce vina narušit će vam ravnotežu čak i kad stojite mirno, poremetit će vam koordinaciju i usporiti vrijeme reakcije, čineći izbjegavanje prepreka mnogo težim, prema American Addiction Centersu. Čak će vam se i sluh pogoršati.

Vaš krvni tlak i broj otkucaja srca će vam skočiti

Prekomjerno pijenje povećava i sistolički i dijastolički krvni tlak. Također povećava vaš puls, koji naraste za oko 15 otkucaja u minuti više nego kada ste trijezni, prema časopisu Američkog udruženja za srce, Hypertension. Kako se razina alkohola u krvi smanjuje preko noći nakon večernjeg pijenja, obje razine krvnog tlaka obično padaju ispod normalne razine.

Ova brza promjena vrijednosti krvnog tlaka može povećati vjerojatnost moždanog udara, što je uočeno u povećanom broju među mladim odraslim osobama tijekom vikenda i praznika, pokazala je studija.

Vaše tijelo će zaustaviti sagorijevanje masti

S obzirom na izbor goriva, vaše tijelo će uvijek prvo sagorjeti alkohol. To znači da će ispijanje boce vina preplaviti vaš sustav s dovoljno alkohola da učinkovito zaustavi sagorijevanje masti na neko vrijeme, prema studiji časopisa American Journal of Clinical Nutrition.

Poželjet ćete naručiti brzu hranu

Čak i ako uz tu bocu jedete sir i grožđe, vjerojatno ćete poželjeti još hrane nakon što sve popijete. Koristeći MRI za snimanje mozga, istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Indiani otkrili su da opijanje potiče prejedanje.

Možda ćete imati tešku i napornu noć

Finski istraživači koji su izvještavali u časopisu JMIR Mental Health proučili su više od 4000 ljudi i otkrili da su oni koji su puno pili imali smanjenu kvalitetu sna za 39.2%. Iako alkohol ima sedativni učinak, on ne traje dugo.

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top