Svijet

Evropska unija okuplja tim za borbu protiv ruskih hakerskih napada

Foto: Ilustracija

Evropska unija skupit će tim stručnjaka za kibernetičku sigurnost kako bi pomogli Ukrajini u borbi protiv hakerskih napada iz Rusije, piše POLITICO. 

Članovi tima bit će iz šest evropskih zemalja – Hrvatske, Estonije, Litve, Nizozemske, Poljske i Rumunjske.

Šest država članica donijelo je odluku o aktiviranju tima, rekao je Margiris Abukevičius, zamjenik ministra u Ministarstvu nacionalne obrane u Litvi. Ukrajinske službe za kibernetičku sigurnost upozorile na nadolazeće hakerske napade i prijetnje u ponedjeljak, usred sukoba s Rusijom u istočnom dijelu zemlje.

Niz velikih hakerskih napada

Abukevičius je rekao da će evropski dužnosnici s Ukrajinom razraditi detalje o tome koliko će i kojih stručnjaka posvetiti određenoj operaciji. 

– Slanje tima u Ukrajinu je opcija koju razmatramo – rekao je Abukevičius, dodajući da će to ovisiti o vrsti podrške koju Ukrajina traži.

Ukrajinska vlada je 18. februara je u pismu čelnicima EU zatražila podršku za kibernetičke vojne dužnosnike. 

Ukrajina se posljednjih godina suočila s nizom velikih kibernetičkih napada, od kojih su mnoge ukrajinske i zapadni dužnosnici pripisali ruskim sigurnosnim službama.

Prva linija borbe

Šef evropske diplomacije Žozap Borelj (Josep Borrell) je već sugerirao sredinom januara da bi Europska unija mogla ponuditi podršku u vidu kibernetičke sigurnosti. 

Evropska unija već je uložila milione u programe koji podržavaju kibernetičku sigurnost i digitalnu infrastrukturu Ukrajine. Ukrajina se smatra prvom linijom borbe u globalnom kibernetičkom sukobu i poligonom za obavještajne službe.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top