ISTAKNUTE VIJESTI

Prvi snimak umirućeg mozga otkriva šta bi mogle biti posljednje misli ljudi

Ilustracija: Shutterstock

Prvi snimak umirućeg mozga otkrio je da bismo u posljednjim trenucima života mogli oživjeti neke od naših omiljenih uspomena. Snimak je zabilježen slučajno nakon što je pacijent priključen na EEG dobio srčani udar i preminuo.

Naučnici su neočekivano zabilježili gašenje našeg najsloženijeg organa, pokazujući zapanjujući snimak smrti pacijenta koji je bio na liječenju od epilepsije i priključen na elektroencefalogram (EEG).

Tokom mjerenja moždane aktivnosti 87-godišnji muškarac je iznenada doživio srčani udar i preminuo. To je značilo da je 15 minuta prije njegove smrti zabilježeno na EEG-u.

U 30 sekundi s obje strane uočeno je povećanje vrlo specifičnih moždanih valova. Ovi valovi, poznati kao gama oscilacije, povezani su sa stvarima poput sjećanja, meditacije i sanjanja.

Iako bi trebalo provesti još mnogo studija, zabilježeni snimci znače da bismo prije smrti mogli vidjeti neku vrstu filmske trake naših najboljih uspomena.

Dijelovi mozga koji su aktivirani u ovoj studiji također sugeriraju da bismo mogli ući u mirno stanje nalik snu ili meditaciji.

Iako se tijelo gasi, mozak još uvijek može naporno raditi u zajedničkom naporu da ispuni konačan zadatak – zbog čega se proces osjeća manje tmurnim.

Doktor Ajmal Zemmar, neurohirurg na Univerzitetu Louisville Zemmar, koji je organizirao studiju, rekao je: “Kroz generiranje oscilacija uključenih u vraćanje pamćenja, mozak možda ‘prikazuje’ posljednje prisjećanje važnih životnih događaja neposredno prije naše smrti, slično onima koji su prijavljeni u iskustvima bliske smrti.”

“Ovi nalazi dovode u pitanje naše razumijevanje kada se tačno život završava”, dodao je.

Slične promjene moždanih talasa primijećene su kod pacova u trenutku smrti, ali nikada ranije kod ljudi.

Studija, objavljena u Frontiers in Aging Neuroscience, kaže: “Naši podaci pružaju prve dokaze iz umirućeg ljudskog mozga u neeksperimentalnom kliničkom okruženju akutne njege u stvarnom životu i zagovaraju da ljudski mozak može posjedovati sposobnost stvaranja koordinisanih aktivnosti tokom perioda bliske smrti.”

Međutim, ovo je samo jedna studija slučaja s mozgom koji je već bio oštećen od epilepsije.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top