ISTAKNUTE VIJESTI

Muriz Memić: Dženan je na potpuno drugom mjestu šetao od Alisine priče, sreća da svjedoci to nisu prijavili policiji, to bi bila propala priča

Foto: B. Cerić

Danas u sudu BiH u nastavku suđenja Zijadu Mutapu i ostalima u predmetu “Dženan Memić”, izjave su dali dvoje svjedoka koji su kazali da su kritične noći 8. februara 2016. godine vidjeli Dženana Memića i Alisu Mutap na ilidži.

Čuli su jak udar i ženski vrisak. Svoja saznanja nisu prijavili policiji iz straha da ne budu “umiješani u nešto”, ali su se naknadno javili Arijani Memić u želi da pomognu da se dođe do istine o događaju u Velikoj aleji. 

Nakon pretresa, njihovo svjedočenje komentirao je Muriz Memić, otac nastradalog Dženana.

Svjedoci su pokazali da imaju hrabrosti i snage

– Čekali smo ovaj trenutak, sami su se javili Arijani. Kada je došlo vrijeme da budu saslušani u Tužilaštvu BiH, saslušani su. Evo danas su rekli, znači nema vidikovca Alisinog, nema amnezije. Dženan i Alisa su viđeni ispred hotela Crystal, znači na mjestu događaja. Da li je Dženan ubijen na mjestu gdje je pronađen to ćemo još vidjeti ali ovi svjedoci su danas pokazali i evo ja im se danas zahvaljujem svim na svijetu, da su imali snage i hrabrosti, sami su rekli sa su se bojali prijaviti.

 Ružno je reći ali moram, sreća je da tu noć nisu prijavili policiji, jer znamo da je tadašnji načelnik PU Ilidža bio Mirsad Đelilović koji je se nalazi u krivičnoj prijavi, a koji je sada kandidat za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Sreća pa nisu prijavili, vi znate koliko je policajaca u krivičnoj prijavi, to bi bila propala priča. Na prošlom ročištu su rekli da sam ja izjavio u medijima da ima živi svjedok, a Alisa je tražila ne bili saznala ko je. 

E zato Alisa nisi znala do dana današnjeg ko su svjedoci. I evo ide to sve svojim tokom, trajaće sve to dugo, jest da će biti teško. Znači Dženan je na potpuno drugom mjestu šetao od Alisine priče – kazao je Memić.

Advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić je kazao da Tužilaštvo BiH generalno nikada nije reklo da ne istražuje ubistvo.

– Što se tiče današnjeg svjedočenja imamo razumijevanja za ljude koji su svjedočili nećemo govoriti o imenima, ali možemo reći da postoji nada dok imamo ovakve mlade ljude kojima je stalo do istine i pravde, možemo reći da se imamo ćemu nadati. Ono što je vrlo signifikatno je da je nalazom vještačenja od 3. marta 2016. godine isključena amnezija kod Alise, a ona se naknadno raspitivala ko je taj svjedok koji je njih mogao vidjeti. 

Dakle 3. marta je bilo jasno da nema amnezije, pa se postavlja pitanje zašto u aprilu 2016. godine Tužilaštvo insistira na drugom vještačenju koje je utvrdilo da Alisa navodno ima amneziju, ali je svakako jasno iz medicinske dokumentacije da nije imala potres mozga. To smo čuli jasno na suđenju u dva navrata pred Kantonalnim sudom- istakao je Feraget.

Ima još svjedoka koji su to mogli vidjeti i čuti šta se dešava

On je dodao da je sreća pa da današnji svjedovci nisu događaj prijavili policiji.

 – Ima još svjedoka koji su to mogli vidjeti i čuti šta se dešava i ovo vam daje odgovor na pitanje zašto su snimci uništavani, zašto su brisani za više dana sa hotela Crystal za 8. , 9., 10. i 11. februar 2016. Mi nikada nismo raščistili da je Dženan ubijen tamo gdje je nađen. To će biti predmet istraživanja. 

Njegovo tijelo je nađeno gdje je nađeno ali smo danas mogli čuti da su viđeni kako šetaju negdje oko 22 sata. Ako ih je videonadzor džamije u Lužanima zabilježio da su prošli u 21.28 sati to se potpuno uklapa. Dakle u Aleji na parkingu su ostavili auto negdje u 21.35, 21.40 sati, malo se prošetali i to idu na kontra stranu, dakle oni se tek tada vraćaju prema Velikoj aleji. 

To u potpunosti dovodi u pitanje sve iskaze koje je davala Alisa Mutap koja je govorila da su otišli čak do Vidikovca pa do Mahira kako bi se ukralo tih sat vremena, ali istina siječe kao najoštrija sablja. Nadamo se da će se u nastavku suđenja čuti i ono ostalo što je bitno za ovaj predmet- kazao je Feraget.

– Ako mislite da je Dženan ubijen gdje je nađen to je 200 metara, ali ako je ubijen mnogo bliže možda je udaljeno 100 metara. Mjesto gdje je ubijen je mjesto gdje ne prolaze auta, a da biste fingirali saobraćajnu nesreću tijelo trebate podesiti tamo gdje prolaze auta – objasnio je Feraget.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Najnovije vijesti

To Top