ISTAKNUTE VIJESTI

UŽIVO dan 3: Bajden:započeti treći svjetski rat, zaratiti s Rusijom,fizički ili… Kijev se brani, a hrvatski dobrovoljci odlaze braniti Ukrajinu !

22:00 Prva skupina hrvatskih dobrovoljaca odlazi na ratište u Ukrajinu kako bi se borila na strani ukrajinske vojske.

21:30 Nekadašnji prevoditelj ukrajinskog predsjednika Juščenka u razgovoru na CNN upravo je kazao da su rakete pale na dječju bolnicu u Kijevu! Rekao je da je ta bolnica nedaleko njegove zgrade. Rekao je da je jedno dijete navodno izgubilo život.

21:00 Započeti treći svjetski rat, zaratiti s Rusijom, fizički. Ili se pobrinuti da zemlja koja djeluje tako suprotno međunarodnom pravu plati cijenu za to što je to učinila”, rekao je, između ostalog, Biden.

20:10 Njemačka je odobrila dostavu 400 ručnih raketnih bacača iz Nizozemske u Ukrajinu, objavilo je njemačko ministarstvo obrane, što je promjena stava Berlina koji je kritiziran jer za razliku od drugih zapadnih saveznika, Kijevu nije poslao oružje.

“Kancelar je potvrdio odobrenje”, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane u subotu. Raketni bacači dolaze iz arsenala njemačke vojske.

14:42 Kremlj tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio zaustavljanje ofenzive u Ukrajini u petak, očekujući pregovore s Volodimirom Zelenskim, ali im je poručio da nastave kada se to nije dogodilo.

Glasnogovornik vlade Dmitrij Peskov rekao je da je operacija nastavljena u subotu poslijepodne nakon što je ukrajinsko vodstvo odbilo pregovarati, prenosi Reuters.

13:27 Estonija je zatvorila zračni prostor za ruske avione.Premijerka Kaja Kallas pozvala je druge zemlje EU da naprave isto.”Nema mjesta za avione agresorske zemlje na demokratskom nebu”, napisala je.

11:40 Ukrajinski vojni konvoj uništen je na putu za Kijev. Na licu mjesta našao se i reporter BBC-ja.

Riječ je, pišu, o obrambenom sustavu zemlja-zrak. Sustav je uništen na cesti tijekom noći.

09:43 Ukrajina tvrdi da njihove snage kontroliraju grad Keršon. Radi se o gradu na jugu zemlje, sjeverozapadno od Krima.

Gradonačelnik Ihor Kolijakev kaže da su odbijeni svi ruski napadi.

8:15 Agencija France-Presse intervjuirala je obične Ukrajince koji su uzeli pušku kako bi pomogli u obrani svoje zemlje. Nećemo pobjeći jasni su Ukrajinci

7:41 Kako javljaju ukrajinske vlasti, uspješno je obranjen grad Vasylkiv jugozapadno od Kijeva.

Tamošnja gradonačlenica Natalija Balašinović kazala je da je grad ostao pod kontrolom Ukrajine. Ukrajinska vojska objavila je da su se bitke vodile cijelu noć.

7:13 Zelenskij odbio ponudu SAD-a da ga evakuiraju: “Trebam streljivo, a ne prijevoz”

07:00 Ukrajinska vojska objavila je da je više od 3500 ruskih vojnika koji su sudjelovali u invaziji ubijeno, a gotovo 200 zarobljeno. Dodaju da je Rusija do sada izgubila i 14 zrakoplova, 8 helikoptera i 102 tenka. 

Rusija za sada nije priznala nikakve žrtve.

(

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top