ISTAKNUTE VIJESTI

Dodik razgovarao s Lavrovom o Ukrajini, Dejtonskom sporazumu i NATO-u

Ruska ambasada u Sarajevu informirala je javnost o telefonskom razgovoru ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

“Dana 28. februara na inicijativu bosanskohercegovačke strane održan je telefonski razgovor ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom”, navedeno je danas u objavi na Facebook stranici ambasade.

Zanimljivo je da je otkriveno da su Dodik i Putin u decembru prošle godine postigli određene dogovore.

“Obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu”, rečeno je.

Kako se ističe, ponovo je potvrđena “zajednička opredijeljenost za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma o Bosni i Hercegovini, suzbijanje sve prisutnijih pokušaja da se principi sadržani u njima i odobreni od strane Vijeća sigurnosti UN-a preinače kako bi odgovarali EU i NATO-u i na štetu naroda Republike Srpske”.

“Detaljna razjašnjenja ruske strane u vezi sa situacijom oko Ukrajine, razlozima relevantnih odluka koje je donijelo rukovodstvo naše zemlje primljena su sa razumijevanjem”, stoji u objavi.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top