ISTAKNUTE VIJESTI

Izetbegović: Ukrajinci su spremni izgubiti živote kao što smo bili i mi u Sarajevu

Foto: I. L./Klix.ba

Lider Stranke demokratske akcije i dopredsjedavajući Doma naroda državnog parlamenta Bakir Izetbegović govorio je povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovini dotakavši se i rata u Ukrajini.

On je prvo čestitao “30 godina slobode” i poručio: “Sloboda je najbitnija stvar za jedan narod i jednu državu. Odbranili smo slobodu i odbranit ćemo je. Unatoč političkim problemima koje imamo, BiH jeste stabilna i sigurna zemlja”.

Zatim je govorio o dešavanjima u Ukrajini navodeći da će to probuditi Evropu.

“Civilizirani svijet i bolji dio čovječanstva se diže i na razne načine se odupire i pomaže Davidu u borbi protiv Golijata. Evropa se brani u Ukrajini, na izvjestan način i stabilnost Balkana se brani u Ukrajini i mislim da će to biti uredu”, rekao je Izetbegović poručivši da je Zapad shvatio da se mora braniti, te da je Evropa shvatila da “ne smije biti samo zbir zemalja, nego da mora biti unija”.

Navodi da je invazija na Ukrajinu zaprepastile sve i da trenutna situacija otvara sve moguće scenarije, ali smatra da će borba ukrajinskih vojnika spasiti ne samo Ukrajinu, nego i nas ostale u Evropi.

“Ukrajinci imaju hrabre vođe, spremne da ostave život onako kako smo mi bili spremni ovdje u Sarajevu da položimo živote braneći slobodu. Ukrajina će se odbraniti i mislim da će odbraniti i nas tom svojom spremnošću na borbu”, zaključio je on.

Govoreći ponovo o situaciji u BiH poručio je da može garantovati “da će učiniti sve da se sačuva sigurnost, stabilnost, ali na prvom mjestu sloboda i neovisnost ove zemlje”.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top