Plus

Boeing prekinuo održavanje aviona ruskih kompanija

Ilustracija: Shutterstock

Kompanija Boeing je saopćila da je prekinula operacije tehničke podrške svojih aviona u vlasništvu ruskih aviokompanija.

Nakon što su brojne zemlje zatvorile zračni prostor za Rusiju, ova zemlja je primila još jedan težak udarac jer je Boeing potvrdio da u narednom periodu ne namjerava održavati ruske avione. Razlog je napad Rusije na Ukrajinu.

“Prekinuli smo sve veće operacije u Moskvi i privremeno zatvorili naš ured u ukrajinskom gradu Kijevu. Također, prekidamo usluge koje se odnose na rezervne dijelove, održavanje i tehničku podršku za ruske kompanije. Dok se konflikt nastavlja, naši timovi su fokusirani na to da naše kolege budu sigurne u regiji”, navodi se u saopćenju Boeinga.

Mnoge zemlje, uključujući članice Evropske unije, Veliku Britaniju i Kanadu, prethodno su zatvorile svoj zračni prostor za ruske avione nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu pod izgovorom da “brani” Donjeck i Lugansk. Ukrajina tvrdi da je napadnuta bez ikakvih provokacija te je zatražila pomoć međunarodne zajednice.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je u nedjelju saopćila da je zračni prostor cijele EU zatvoren za ruske avione. Moskva je odgovorila zatvaranjem svog zračnog prostora za letove iz 36 zemalja.

Američki predsjednik Joe Biden je također ranije najavio zatvaranje zračnog prostora za ruske letove.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top