BiH

Danas odluka o zabrani pušenja u zatvorenom javnom prostoru u Federaciji BiH

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas bi trebao konačno odlučiti da li će u ovom bh. entitetu biti zabranjeno pušenje u zatvorenom javnom prostoru.

Delegati su na prošloj sjednici došli do ove tačke dnevnog reda nakon čega je sjednica prekinuta. Iz tog razloga oni će danas razmatrati Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Ako bude danas izglasan, zakon bi trebao stupiti na snagu u roku od 18 mjeseci, koliko je ugostiteljima i ostalima ostavljeno vremena da prilagode poslovanje.

Ovim zakonom pušenje bi bilo zabranjeno u javnom zatvorenom prostoru, što se odnosi i na ugostiteljske objekte, javni prijevoz i vozila u kojima se nalaze maloljetne osobe. Za fizičke osobe predviđena kazna iznosi 100 KM, dok se za pravne osobe predviđa kazna do 5.000 KM.

Duhanska industrija i dio ugostitelja strahuje da će biti pogođeni negativnim posljedicama, prije svega ekonomskim, ako zakon bude usvojen.

S druge strane, ima argumenata da nigdje u svijetu ovaj zakon nije imao negativne posljedice po poslovanje ugostiteljskih objekata. Primarni cilj ovog zakona je da zaštiti zdravlje stanovništva, posebno djece i mladih, od štetnih učinaka duhanskih proizvoda.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH počinje u 12:00 sati.

(Izvor: Cazin.net)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top