Regija

Zoran Milanović uslovio prijem Ukrajine: Potpisat ću samo ukoliko primite BiH i Kosovo u Evropsku uniju

Bosna i Hercegovina u Evropskoj uniji, naravno ne odmah, neće to ići tako, ali uz status kandidata, a to je nada, debela kao deblo preko rijeke, preko kojeg možeš puzati bez da padneš

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra kako Ukrajini treba dati status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće, ali i Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Nakon što mu je ponuđeno da se pridruži inicijativi predsjednika nekoliko država članica EU, kojom se traži davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, svoju podršku kandidaturi Ukrajine za članstvo, predsjednik Milanović prenio je u ponedjeljak i inicijatorima otvorenog pisma.

“Ukrajina je izložena agresiji Ruske Federacije i svi mi joj moramo pružiti svu potrebnu pomoć kao što bismo očekivali i da se nama pomogne da smo u istoj situaciji. Hrvatska ne zaboravlja da je Ukrajina bila prva međunarodno priznata država koja nas je priznala, kao i da nam je među prvima pritekla u pomoć. Rat se događa u Evropi i moramo napraviti sve da se on zaustavi te da se izbjegne njegovo širenje. Ubrzani put Ukrajine u EU jedan je od načina i to podržavamo”, saopćeno je iz kancelarije predsjednika Hrvatske.

Međutim, Milanović je iznio i svoj stav da se mora napraviti sve u cilju sprečavanja širenja krize na Zapadni Balkan i da se izbjegne svako ugrožavanje njenog susjedstva.

“Hrvatski je strateški i nacionalni interes da i zemlje jugoistočne Evrope, koje su deklarirale i dokazale svoju namjeru i spremnost ulaska u EU, što prije postanu članice Evropske unije”, navodi se.

Iz tog razloga Milanović je predložio da se zatraži status kandidata za članstvo u EU i za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Kosovo te da EU, nakon višekratnih obećanja, odmah započne pregovore o članstvu s Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom, koje već imaju status kandidata.

Također, kako ističe Milanović, potrebno je ubrzati pregovore s Crnom Gorom.

“Što se tiče Srbije tiče, u ovom, za europski mir, važnom trenutku, ta se država mora odlučiti želi li stvarno članstvo u EU ili ne i prema tome voditi svoju politiku. EU joj mora dati do znanja da je ovo trenutak odluke”, zaključuje Milanović.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top