Plus

Dio rakete težak tri tone danas će udariti u Mjesec

Odbačeni dio rakete težak tri tone danas će udariti u Mjesec, tvrde naučnici koji su ovaj događaj najavili još u januaru.

Riječ je o dijelu rakete koji se prema Mjesecu kreće brzinom većom od 9.334 km/h, a udar se očekuje za nekoliko sati. Astronomi su prvobitno smatrali da je riječ o dijelu rakete kompanije SpaceX, no potom su dodatnom analizom podataka utvrdili da je ipak riječ o kineskoj raketi. Ipak, Kina odbacuje tu mogućnost.

Bilo kako bilo, naučnici očekuju da će posljedice udara dijela rakete o lunarnu površinu biti minorni. Oni se nadaju da će moći proučavati krater promjera 10 do 20 metara, kao i oblak lunarne prašine koja će se podići usljed udara rakete.

Prvobitno je dio rakete uočen sa Zemlje u martu 2015. godine, ali su istraživači brzo izgubili interes nakon što su shvatili da nije riječ o asteroidu. Dio rakete se smatra svemirskim otpadom koji nema nikako ili bar ne dovoljno goriva za povratak na Zemlju nakon obavljene misije. Evropska svemirska agencija procjenjuje da postoji oko 36.500 komada svemirskog otpada koji su veći od 10 cm.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top