Hrana i pice

Ovu hranu trudnice ni u kojem slučaju ne bi smjele jesti, tvrdi liječnica

Foto: Shutterstock

Iako danas liječnici tvrde da trudnice mogu raditi gotovo sve što i žene koje nisu trudne, pod uvjetom da imaju redovnu, zdravu i neometanu trudnoću, ipak postoje neke stvari koje su opasne. Jedna od zabrana pada osobito teško ljubiteljicama sushija.  Naime, dr. Lawrence Stitt, ginekologinja i profesorica sa Sveučilišta Maryland je za Romper rekla da postoji dobar razlog za tu zabranu

Zašto trudnice ne mogu jesti sushi?

“Trudnice ne bi trebale jesti sushi jer sirova riba dovodi bebu u rizik izloženosti bakterijama”, kaže dr. Stitt. Isto vrijedi i za nareske, tvrdi ona.

Ovo pravilo trebalo bi se slijediti odmah po početku trudnoće, a po nekima čak i prije, jer je rizik visok. Kako bi se izbjegle razvojne komplikacije, dr. Stitt potiče trudnice samo da se odreknu svog omiljenog sashimija ili nigirija tijekom trudnoće.

Je li kuhana riba u redu za trudnice?

“Da, kuhana riba je u redu”, kaže Stitt, “pod uvjetom da je potpuno kuhana i dosegne unutarnju temperaturu od najmanje 74 stupnja Celzijusa.” Plodovi mora mogu biti dobar oblik prehrane za trudnice pod uvjetom da se izbjegava riba bogata živom. Odlične opcije uključuju losos, haringu, inćune, konzerviranu tunu i škampe.

No, uz sve navedeno, trudnice nikada ne bi smjele konzumirati ove vrste morskih plodova u sirovom obliku kako bi izbjegle bakterije, živu, pa čak i potencijalne parazite.

“Glavni utjecaj parazitske infekcije koju prenose ribe na trudnice je anemija i promijenjen imunitet, što može povećati rizik od infekcije majke”, prema istraživanju u časopisu Obstetrical & gynecological. “Primarni učinci na fetus uključuju intrauterino ograničenje rasta i prijevremeni porod”, navodi se u izvješću.

(Izvor: Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top