Plus

Twitter banovao profile korisnika koji su dijelili hashtag “podržavam Putina”

Foto: Shutterstock

Tviter je zabranio više od 100 naloga koji su u više navrata retvitovali hashtag #IStandWithPutin (“podržavam Putina”), a koji se pojavio na platformi ranije ove sedmice usred tekuće invazije Rusije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Twittera rekao je za NBC News u petak da kompanija još uvijek istražuje ljude koji stoje iza profila i da su njihovi nalozi zabranjeni zbog učešća u “koordiniranom neautentičnom ponašanju” i kršenju Twitterovog pravila “manipulacije platformom i politike neželjene pošte”.

Profili koji su najviše objavljivali #IStandWithPutin imali su samo nekoliko desetina pratilaca i imali su slike profila na platformi, što ukazuje da su možda neautentični, navodi NBC News.

Velike tehnološke platforme i kompanije društvenih medija, uključujući Facebook, Twitter, Youtube i Reddit, ograničile su pristup ruskim državnim medijima na svojim platformama i demonetizirale sadržaj takvih izdavača otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo vojnu operaciju u Ukrajini prošle sedmice.

Kao odgovor na ograničenja, Rusija je blokirala pristup Facebooku i Twitteru.

Američki senator Mark Warner poslao je pisma tehnološkim kompanijama, uključujući Metu, Twitter i Alphabet, tražeći da obuzdaju širenje dezinformacija iz Rusije i posvete više resursa identificiranju lažnih naloga.

“Kao jedna od najvećih svjetskih komunikacijskih platformi, vaša kompanija ima jasnu odgovornost da osigura da se vaši proizvodi ne koriste za olakšavanje kršenja ljudskih prava, potkopavanje odgovora humanitarnih i hitnih službi ili unapređenje štetnih dezinformacija”, napisao je Warner.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top