Plus

Ukrajinski dron The Punisher uništava ruske linije snabdijevanja

Ukrajinske snage koriste male borbene dronove za niz uspješnih misija protiv ruskih snaga koje su pretprošle sedmie izvršile invaziju na ovu zemlju.

Riječ je o dronu The Punisher, kojeg je zbog njegove veličine teško uočiti, a koji mogu preći velike udaljenosti i napraviti haos iza ruskih linija.

U vrijeme modernog ratovanja uopće nije čudo što se dronovi koriste u sukobima, međutim, neobičan je poziv ukrajinskih snaga upućen stanovništvu da donira dronove. Jasno je da vojska ne koristi dronove rekreativaca za borbu, ali oni ipak služe kao odlični mamci za neprijateljske borbene dronove i ova taktika se dosad pokazala veoma uspješnom.

Ukrajinska vojska u međuvremenu koristi borbene dronove pod nazivom The Punisher, čiji promjer krila iznosi oko 2,9 metara, a lete na visini od 396 metara. U zraku ovi dronovi mogu provesti nekoliko sati, a njihov let je uglavnom automatski jer su im potrebne samo koordinate mete da bi letjeli.

Kada poleti, The Punisher treba prateći dron Spectre, koji obavlja zadatke izviđanja i pomaže u identifikaciji stacionarnih meta. Nakon toga The Punisher može napasti izbacivanjem svih 2,7 kg eksploziva ili tu količinu može podijeliti na tri mete.

Ovaj borbeni dron je dosad obavio više od 60 uspješnih misija, a njegova prednost je što može ući duboko u neprijateljski prostor, odnosno gotovo 50 kilometara. Dron je korišten za napade na ruske linije snabdijevanje, uništavaljnje konvoja s gorivom te zaliha municije i sistema elektronskog ratovanja.

Zanimljivo, The Punisher je razvila kompanija UA Dynamics, koju su osnovali veterani koji su se borili tokom ruske aneksije Krima. Zahvaljujući dronu Ukrajinci mogu napasti mete duboko iza ruskih linija bez rizika po svoje snage.

Osim The Punishera, ukrajinska vojska koristi i oko 20 turskih dronova Bayraktar TB2, kao i svoj novi dron Peascekeeper za sve terene, koji je kompletirao fabričke testove prije nekoliko mjeseci.

(Izvor: Klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top