ISTAKNUTE VIJESTI

Evropski parlament danas razmatra sankcije Miloradu Dodiku

Briselske institucije su veoma zabrinute zbog situacije u Bosni i Hercegovini, izjavio je portparol Peter Stano

Evropski parlament na današnjoj sjednici kako je planirani trebao bi razmatrati situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i o sankcijama članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Kako je rečeno iz EU, Unija će iskoristiti sve instrumente, uključujući i sankcije da bi se prevazišla politička kriza i zaustavili secesionistički koraci u zemlji, ali da je za oštre mjere potrebno da svi glasaju za.

Primjena svih instrumenata

U januaru je Vijeće ministara inostranih poslova raspravljalo o BiH i tada smo rekli da je EU spremna da primijeni sve instrumente uključujući i sankcije u cilju prevazilaženja političke krize i jednostranog secesionizma koje preduzimaju određeni akteri. Međutim, za bilo kakve sankcije, to leži na državama članicama da odluče konsenzusom, a mi nikada ne komentarišemo ove rasprave dokle god se ne donese odluka – kazao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Briselske institucije su veoma zabrinute zbog situacije u Bosni i Hercegovini – izjavio je portparol Peter Stano. 

On naglašava da Evropska unija osuđuje sve jednostrane korake koji narušavaju integritet zemlje, te poziva sve aktere da se ponašaju konstruktivno.

Postoji solidarnost

Može ga se izolirati o pitanju sankcija, može ga se izolirati o pitanju poslovnih procesa njega i klike oko njega. Pošto Bosna i Hercegovina ima jasan stav o pitanju solidarnosti sa Ukrajinom sankcije se mogu odnositi samo na njega i dobit će lične probleme – navodi Juratović.

Nakon situacije u Ukrajini, svima je jasno da među evropskim zvaničnicima postoji solidarnost o pitanju sankcija Rusiji, kaže zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović. Na tom fonu trebaju biti i zemlje koje žele u Evropsku uniju, pa Dodiku, dodaje, treba staviti do znanja da se treba vratiti u institucije i prihvatiti se funkcije u kojoj predstavlja Bosnu i Hercegovinu.

Ranije u Evropskoj uniji nije bilo jedinstvenog stava o pitanju sankcija Miloradu Dodiku, ali su sa ratom u Ukrajini, prioriteti u Uniji promijenjeni. Potrebna je još jedna rasprava u evropskom parlamentu o tom pitanju, kažu u Inicijativi za evropsku stabilnost.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top