ISTAKNUTE VIJESTI

Studentica nije htjela otići iz Ukrajine bez svoje haskice Zaire, nosila je skoro 20 kilometara7

Foto: BBC

Morala sam balansirati na jednoj nozi više od sat vremena, samo sam stajala grleći Zairu i plakala

Indijska studentica Arja Aldrin (Arya,20) i njeno petomjesečno štene Zaira prošle su dugo putovanje od ukrajinskog grada Vinice do Rumunije, odakle je evakuirana letom indijske vlade.

Što god da se dogodi, ne mogu napustiti Zairu – prepričava Arja koja je odbila pobjeći iz Ukrajine bez svog sibirskog haskija.

Na putu prema rumunskoj granici morala je hodati 20 kilometara i nositi Zairu veći dio puta dok je imala bolove u leđima. 

Morala sam balansirati  na jednoj nozi više od sat vremena. Samo sam stajala grleći Zairu i plakala – rekla je Arja.

Indijka je 2020. godine otišla u Ukrajinu na studij na “National Pirogov Memorial Medical University” u Vinici. Prijateljica joj je poklonila dvomjesečno štene u decembru 2021. Ubrzo su postale nerazdvojne, a kada bi ostala sama kod kuće dok je Arja pohađala nastavu, Zaira bi čak odbijala jesti. Mlada Indijaka Zairu bi rijetko ostavljala samu.

Strahovala je što će biti sa Zairom ako situacija postane ozbiljna i počne rat. Dobronamjerni prijatelji i rodbina savjetovali su joj da psa preda nekome privremeno, no Arja je to odbila.

Usred krize, uspjela je doći do pasoša za kućne ljubimce, papira za vakcinisanje i mikročipa u jednom danu, uz pomoć propisa i službenika za kućne ljubimce.

Arja i Zaira, zajedno s prijateljem, napustili su Vinicu u grupi 26. februara, dva dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Sutradan su autobusom krenuli prema rumunskoj granici, ali morale su izaći 20 kilometra od granice zbog dugih redova vozila koja su čekala na prijelaz te su ostatak puta prehodale. Arja je unatoč boli u leđima psa nosila većinu puta.

Na granici su čekale oko sedam sati.

Let za Indiju im je nekoliko puta odgođen dok napokon nisu stigle do aerodroma Kochi u Indiji, gdje su ih dočekali novinari jer se njena priča u međuvremenu proširila.

(Izvor: Avaz.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najnovije vijesti

To Top